x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ordonanța de Urgență privind ajutoarele pentru agricultorii afectați de secetă a fost publicată

Ordonanța de Urgență privind ajutoarele pentru agricultorii afectați de secetă a fost publicată

02 Sep 2020   •   14:04
Ordonanța de Urgență privind ajutoarele pentru agricultorii afectați de secetă a fost publicată
Sursa foto: zhaojiankang/Getty Images/iStockphoto

Agricultorii afectați de secetă pot cere ajutoare de stat, potrivit Ordonanței de Urgență publicată, astăzi, în Monitorul Oficial. Schema a fost aprobată, anterior, de Comisia Europeană. 

"Ştim cu toţii că este un an agricol foarte greu. Nimeni nu şi-a dorit să trecem prin secetă şi COVID. În Monitorul Oficial de astăzi (miercuri - n.r.) a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă numărul 148/2020, care reglementează modul de acordare a sprijinului. Avem decizia Comisiei Europene de aprobare a schemei de ajutor de stat. Este un ajutor de stat excepţional, pentru că celelalte state au mecanisme precum fondul mutual: fermierii cotizează la un fond şi, dintr-un euro despăgubiri, 60 de eurocenţi sunt rambursaţi de la Comisia Europeană", a spus Emil Dumitru, secretar de tat în Ministerul Agriculturii. 

Pentru formarea acestui fond, fermierii trebuie să se asocieze. 

"Voi genera o discuţie cu asigurătorii şi cu ASF, astfel încât cei care activează pe piaţa asigurărilor în agricultură să introducă în mod obligatoriu şi seceta ca risc asigurabil", a precizat demnitarul.

OUG a fost adoptată de guvern pe 24 august.

"A fost adoptată ordonanţa pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă. Vorbim despre o schemă de ajutor de stat cu un buget de 850 de milioane de lei pentru un număr de aproximativ 34.400 de fermieri şi o suprafaţă afectată de aproximativ 1,6 milioane de hectare. Valoarea maximă a sprijinului acordat în cadrul aceste scheme de ajutor de stat poate să ajungă până la 925 de lei pe hectar pentru suprafeţele afectate de secetă", a declarat Ionel Dancă.

 

×