x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scandal în Coaliție pe noul pachet de măsuri fiscale care să acopere gaura de buget. Ce taxe ar putea să crească chiar de la 1 septembrie

Scandal în Coaliție pe noul pachet de măsuri fiscale care să acopere gaura de buget. Ce taxe ar putea să crească chiar de la 1 septembrie

de Redacția Jurnalul    |    21 Iul 2023   •   13:45
Scandal în Coaliție pe noul pachet de măsuri fiscale care să acopere gaura de buget. Ce taxe ar putea să crească chiar de la 1 septembrie
Sursa foto: gov.ro

PSD și PNL se contrează pentru noul pachet de măsuri fiscale care trebuie să acopere gaura de buget.

În cadrul coaliției de guvernare nu s-a ajuns încă la un consens privind creșterea de TVA, dar și modificările celorlalte taxe. Și asta pentru că liberalii nu vor să crească cotele de la TVA în niciun fel, dar nici să vină cu taxe noi. 

Prin urmare, se pregătesc următoarele aspecte:

De la 1 ianuarie anul viitor ar urma să fie crescut TVA-ul de la restaurant, de la 9% la 19%, iar cei din domeniu spuneau că ar însemna pierderea a 10.000 de locuri de muncă sau peste 10.000 de locuri de muncă în perioada următoare.

Pe de altă parte, ar urma să mai crească și TVA-ul pentru produsele de lux, tot de la 1 ianuarie 2024, de la 9% la 19%.

De asemenea, impozitul pe veniturile din dividende ar putea crește la 10%. 

S-ar putea modifica inclusiv TVA-ul de 5% pentru locuințele până la 120.000 euro, acesta să ajungă la 9% și sunt doar câteva dintre modificările pe care coaliția de guvernare le are în discuție.

La ce ne-am putea aștepta de la 1 septembrie anul acesta? La creșteri de accize pentru alcool și tutun, mai exact cu 10 %, dar și o creștere a prețului pentru produsele cu un conținut ridicat de zahăr, inclusiv pentru produsele tradiționale, potrivit Antena 3 CNN.

În schimb, liberalii şi democraţii nu sunt de acord cu reţinerea contribuţiei de sănătate de 10% pentru norma de hrană la MAI şi MApN. În plus, se vrea şi reducerea cotei forfetare la 20% pentru chirii şi venituri din arendă. 

O decizie finală ar trebui să fie luată săptămâna viitoare în cadrul coaliției de guvernare, pentru că atunci se întorc și liberalii din vacanță și vom avea inclusiv o ședință pe aceste măsuri fiscale, dar și pe aceste creșteri de taxe și impozite.

×
Subiecte în articol: pachet de măsuri fiscale majorare tva