x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Pactul secret Mario Monti-Angela Merkel" cu privire la viitorul Europei

"Pactul secret Mario Monti-Angela Merkel" cu privire la viitorul Europei

30 Apr 2012   •   08:31
"Pactul secret Mario Monti-Angela Merkel" cu privire la viitorul Europei

Premierul italian Mario Monti si cancelarul german Angela Merkel sunt agrenati intr-un proiect destinat sa duca la aprobarea simultana de catre parlamentele Italiei si Germaniei a Tratatului bugetar european si a Fondurilor de salvare din zona euro (MES, mecanismul european de stabilitate), relateaza cotidianul La Reppublica.

Astfel, o delegatie de deputati germani ar urma sa supravegheze lucrarile de ratificare de partea italiana, iar o echipa de parlamentari si senatori italieni ar urma sa se deplaseze in Bundestagul din Berlin, anunta ziarul, citat de France Presse.

In cadrul acestui proiect de cooperare, ministrul german de finante Wolfgang Schauble urmeaza sa fie audiat de Comisia pentru relatii externe din Senatul italian, in timp ce ministrul italian al afacerilor europene Enzoa Moavero si vicepremierul pentru economie si finante Vittorio Grilli vor fi audiati de parlamentul german.

Obiectivul acestui efort italo-german este ratificarea simultana inaintea de venirea verii a celor doua instrumente europene anticriza, adauga La Reppublica, citat de Agerpres.

Mario Monti si Angela Merkel urmeaza sa asiste la intregul proces de ratificare si o "declaratie solemna" comuna va fi data publicitatii cu privire la viitorul Europei, afirma cotidianul italian, care evoca in acest context un "pact secret Monti-Merkel".

Aceasta alianta, conform ziarului, poate fi interpretata ca pe o ambitie a Romei de a inlocui Parisul ca partener privilegiat al Berlinului in cazul victoriei socialistului Francois Hollande in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Franta, duminica viitoare.

O adepta a masurilor de austeritate, dna Merkel a fost neplacut surprinsa de intentia exprimata de Hollande de a cere renegocierea pactului bugetar, adoptat dupa luni de negocieri intre partenerii europeni, in cazul in care va fi ales presedinte al Frantei. Insa ideea de a insoti austeritatea cu masuri de stimulare a cresterii capata din ce in ce mai multi sustinatori in Europa, noteaza AFP.

In acest context, un alt obiectiv al premierului italian va fi sa impinga Germania sa accepte unele masuri in favoarea cresterii pe Vechiul continent. Monti ar fi indeosebi favorabil unui regim preferential in domeniul investitiilor, care ar putea fi scoase din calculul deficitului permis.

Saptamana trecuta la Bruxelles, seful executivului italian a pledat pentru un 'tratament adecvat investitiilor in conturile publice externe' si a indicat ca o discutie era in curs cu Berlinul, dar ca inca nu s-a ajuns la o 'solutie specifica'.

×