x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pădurile din România, cu 9 % sub media europeană

Pădurile din România, cu 9 % sub media europeană

de Iulia Barbu    |    15 Mai 2012   •   16:21

Consumam intr-un singur an atat cat poate produce planeta intr-un an si jumatate. La nivel global, fiecarui om ii revin doar 1,8 hectare de teren. De curand, in Brazilia padurile amazoniene pot fi mai usor exploatate, date fiind schimbarile legislative. Acelasi lucru ne asteapta si pe noi, daca Codul Silvic trece de Parlament in varianta actuala. De altfel, in privinta padurilor, Romania nu sta deloc bine, fiind cu 9% sub media europeana. 2,5 milioane de oameni au, in acest moment, acces ingreunat la apa potabila, si cifrele continua sa creasca.

Toate aceste date au fost prezentate ieri de catre organizatia WWF in cadrul proiectului “Planeta Vie'. La conferinta au fost prezenti atat premierul Romaniei, Victor Ponta, cat si Rovana Plumb, ministrul Mediului. Primul – ministru a recunoscut ca i-a facut placere sa vina la dezbatere, traversand Piata Victoriei la pas. S-a angajat sa mentina un dialog deschis cu ONG-urile de mediu. "Tot ceea ce tine de mediu va fi tinut cat mai departe de politica. Am vorbit cu ministrul Mediului si asteptam de la organizatiile neguvernamentale propuneri pentru Codul Silvic, dar si pentru cine sa conduca Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Eu sunt absolut convins ca interesele politice sunt in sens invers decat interesele de protejare a naturii, sunt impotriva acestora. Si un primar care vrea sa mai defriseze ceva, si un presedinte de consiliu judetean, si un deputat care, probabil, vrea sa obtina niste voturi folosind expresii ironice la adresa padurilor. Din partea mea, veti avea un aliat, voi fi de partea organizatiilor neguvernamentale si impotriva intereselor politice, folositi aceasta oportunitate", a adaugat Ponta.

La randul sau, ministrul Mediului, Rovana Plumb, si-a propus ca, in trei saptamani, ministerul sa ia masuri clare pentru protectia mediulu, masuri care sa fie preluate in noul Cod Silvic. "Suntem in plina analiza a Codului Silvic care se afla in prezent in Parlament. Ne dorim ca, dupa ce vom veni cu masurile legislative necesare, mesajul acestui cod sa raspunda mesajului societatii pe acest subiect: Nu vrem defrisari! Nu vrem taieri!", a declarat, ieri, in cadrul dezbaterii despre mediu, ministrul Rovana Plumb.

×