x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pâine congelată din import, vândută pe post de pâine proaspătă

Pâine congelată din import, vândută pe post de pâine proaspătă

de Andreea Stroe    |    21 Apr 2016   •   22:48
Pâine congelată din import, vândută pe post de pâine proaspătă
Sursa foto: Ingram Publishing/Getty Images/Ingram Publishing

Este vorba despre pâinea a carei aromă vă îmbie să o comandaţi la colţul de panificaţie din marile magazine. Aceasta, de multe ori, nu are nicio legătură cu prospeţiemea pentru că intră pe porţile hipermarketurilor sub formă congelată. În plus, preţul acestora este mai mare decât al pâinii ambalate, mai ales pentru specialităţile cu făină intergală, graham sau amestec cu seminţe.

Tiruri cu pâine beton

Aurel Popescu, preşedinte Rompan, confirmă că în mare parte pâinea care se vinde pe post de pâine proaspătă în hipermarketuri vine de fapt de peste graniţă, în formă congelată. În marile magazine, ea este băgată direct în cuptor și apoi vândută vrac, unele cu etichetă, altele fără. „Ceea ce pot să spun este că zilnic intră în ţară camioane cu pâine congelată. Ele vin cu precădere din Belgia, Franţa.” Şi asta nu ar fi totul. Multe dintre aceste produse sunt de lux şi tarifate ca atare. O pâine cu făină de secară şi seminţe de floarea soarelui depăşeşte şase lei, de exemplu.

Eticheta, intoxicată cu E-uri

Bine ar fi ca mirosul de pâine caldă, care devine irezistibil, să treacă prin filtrul raţiunii. Consumatorii trebuie să consulte eticheta pentru că de multe ori vor constata că aceste produse, oricât de proaspete par, au în compoziţie aditivi. Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons avertizează că ceea ce pare un produs sigur, de multe ori nu e. „Cel mai bine este să ceară vâzătorilor reţeta. Sunt potenţiatori de gust, arome mirositoare, care nu apar pe etichete.” La raft, informaţii sunt puţine, dar conform legii. Pe etichete sunt trecute numele produsului, producătorul şi alergenii. Clienţii trebuie să ghicească restul ingredientelor. În unele magazine, nici măcar alergenii nu apar notaţi pe etichetă. 

Punem o felie de pâine neagră sau de secară într-un castron cu apă. Dacă apa se colorează, înseamnă că pâinea conţine coloranţi. Pâinea neagră şi cea de secară este mult mai compactă şi mai grea.

×
Subiecte în articol: paine