x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Palatul Cotroceni a stiut de contracte

Palatul Cotroceni a stiut de contracte

de Adrian N. Ionescu    |    13 Aug 2005   •   00:00
Palatul Cotroceni a stiut de contracte

Oficialii Autoritatii Nationale in Domeniul Energiei (ANRE) spun ca cresterea gradului de deschidere a pietei a urmarit tocmai accesul nediscriminatoriu al tuturor consumatorilor economici la energie ieftina.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca furnizorii si consumatorii eligibili sunt suficient de dificile pentru ca inertia liberalizarii reale a pietei sa fie oricum mai mare decat obligatiile legate de aderarea la UE, spun oficialii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Astfel ca nu este vorba de o grabire a procesului.

REALITATEA. "Furnizorii eligibili trebuie sa detina garantii care sa corespunda valorii tranzactiilor pe o luna", precizeaza Alexandru Sandulescu, director general in cadrul ANRE. Se adauga o sumedenie de conditii tehnice care tempereaza elanul liberalizarii. Asa se face ca, atunci cand limita oficiala de liberalizare era de 55%, "la nivelul lunii iunie, gradul real de deschidere a pietei era de 33% din consumul national", explica Sandulescu. De atunci, proportia nu s-a schimbat, confirma Ministerul Economiei (MEC). Potrivit ANRE, cresterea la 83% a gradului de liberalizare a insemnat eliminarea pragului de consum minim de 1 GWh anual, astfel incat orice firma sa aiba dreptul de a-si negocia contractul cu furnizorul pe care il prefera. "Pana la 1 iulie erau favorizati doar marii consumatori industriali, acum existand sanse egale pentru toate firmele", spune Sandulescu.

OBSESIE. Apetitul pentru electricitatea ieftina livrata de Hidroelectrica este sub controlul ANRE, sustine Iuliana Dumitru, purtatorul de cuvant al MEC. "In iunie, ANRE a emis un ordin potrivit caruia nimeni nu poate cumpara mai mult de 30% de la acelasi producator", a spus Dumitru, ieri. "La solicitarea ministrului Seres, Hidroelectrica a renegociat contractele incheiate in anii trecuti si vinde la 28,5 dolari/MWh, cu 5 dolari mai mult decat pretul minim reglementat", a adaugat purtatorul de cuvant al MEC. Codrut Seres declarase ca termenele contractelor sunt de pana la 7 ani, iar denuntarea lor ar insemna penalizari inacceptabile.

PRESEDINTIA STIE!
"De la 1 iulie, Hidroelectrica nu a mai incheiat nici un contract direct de vanzare-cumparare, iar Nuclearelectrica a incheiat un singur contract, cu ALRO Slatina", potrivit purtatorului de cuvant al MEC, care a adaugat ca, la solicitarea reprezentantilor Administratiei Prezidentiale, Hidroelectrica a prezentat acestora toate contractele incheiate. "Am primit o serie de informari legate de energie", a confirmat Bogdan Chiritoiu, unul dintre adjunctii consilierului prezidential Theodor Stolojan.

LUCA VREA LA BASESCU
Continua confuzia privind modalitatea transferului actiunilor Petrom catre salariati. Ieri, in legatura cu ordonanta care ar fi putut imputernici organizatia salariatilor din Petrom sa cumpere in numele acestora, Liviu Luca, liderul angajatilor Petrom, a declarat pentru BBC ca "presedintele Basescu nu este bine informat" si ca "va trebui neaparat sa cerem o intalnire cu domnia-sa". Pe de alta parte, reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului (MEC) spun ca "vom tine cont de dorinta angajatilor, astfel incat acestia sa se poata adresa MEC fie personal, fie printr-un reprezentant legal".

×
Subiecte în articol: economic