Aceste legume banale în țara noastră, au ajuns astăzi un lux. Prețurile sunt între 35 - 40 de lei/kilogram pentru roșii și de 15 lei/kilogram pentru castraveți. Costurile roșiilor de pe tarabe sunt cu circa 30% mai mari față de anul trecut și sunt mai ridicate decât la legumele din import. Astfel că roșiile din Bulgaria costă doar 15 lei/kilogram.
În pofida prețurilor extrem de piperate, vânzătorii spun că oamenii cumpără deoarece vor gustul autohton. Pentru a face față scumpirilor, românii trebuie să taie alte alimente de pe listă ori să achiziționeze o cantitate mai mică.
Agricultorii explică costurile mari prin facturile ridicate la încălzirea solariilor și a combustibilului pentru utilaje.
Cu toate acestea, comercianții spun că sunt clienți, întrucât cine dorește să simtă gustul autohton al legumelor trebuie să o facă la prețurile acestea. Pentru a-și putea permite legume românești, românii trebuie să taie astfel de pe lista de cumpărături alte produse sau să reducă cantitatea.
Roșiile și castraveții românești mai scumpi decât carnea