x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Paradoxul românesc. Roșiile și castraveții autohtoni, mai scumpi decât cei de import

Paradoxul românesc. Roșiile și castraveții autohtoni, mai scumpi decât cei de import

de Redacția Jurnalul    |    24 Apr 2023   •   12:15
Paradoxul românesc. Roșiile și castraveții autohtoni, mai scumpi decât cei de import

În mod paradoxal, roșiile și castraveții românești au ajuns mai scumpi decât cei de import, și sunt mai mari chiar și decât un kilogram de carne.

Aceste legume banale în țara noastră, au ajuns astăzi un lux. Prețurile sunt între 35 - 40 de lei/kilogram pentru roșii și de 15 lei/kilogram pentru castraveți. Costurile roșiilor de pe tarabe sunt cu circa 30% mai mari față de anul trecut și sunt mai ridicate decât la legumele din import. Astfel că roșiile din Bulgaria costă doar 15 lei/kilogram. 

În pofida prețurilor extrem de piperate, vânzătorii spun că oamenii cumpără deoarece vor gustul autohton. Pentru a face față scumpirilor, românii trebuie să taie alte alimente de pe listă ori să achiziționeze o cantitate mai mică. 

Agricultorii explică costurile mari prin facturile ridicate la încălzirea solariilor și a combustibilului pentru utilaje. 

Cu toate acestea, comercianții spun că sunt clienți, întrucât cine dorește să simtă gustul autohton al legumelor trebuie să o facă la prețurile acestea. Pentru a-și putea permite legume românești, românii trebuie să taie astfel de pe lista de cumpărături alte produse sau să reducă cantitatea. 

Roșiile și castraveții românești mai scumpi decât carnea

 

×
Subiecte în articol: roşii castraveti scumpiri