Rezervele de hidrocarburi din Marea Neagră sunt atât de mari încât ar putea chiar să înlocuiască aportul Rusiei, ca furnizor internaţional de energie, a spus Dinu Patriciu, preşedintele DP Holding la Black Sea Energy and Economic Forum.
La începutul anului, în plin scandal privind concesionarea exploatării de către guvernul Tăriceanu a unor suprafeţe din zona disputată în instanţă cu Ucraina, Patriciu aprecia cantităţile ca fiind mici. „Ne aflăm în faţa unei mari diversiuni. Ni s-au vândut iluzii, că acolo ar fi gaze şi ţiţei. După decizia de la Haga ne-am bucurat cu toţii, apoi ni s-au vândut iluzii, apoi a fost cineva acuzat", preciza Patriciu în februarie.La acea dată el aprecia că rezervele de petrol din perimetrele din platoul continental al Mării Negre sunt de 5-10 milioane de tone, iar cele de gaze de 10 miliarde metri cubi. Acestea ar valora cîteva zeci de milioane de dolari, şi ar putea fi exploatate în decurs de 5-20 de ani.
ALIANŢĂ CONTRA RUSIEI
Alianţa statelor riverane Mării Negre pentru exploatarea hidrocarburilor este posibilă şi se va face în mai puţin de 10 ani, dar includerea Rusiei nu este necesară, a mai spus Patriciu.
„Este posibilă această alianţă şi se va face în mai puţin de zece ani. Nu este necesar să includă şi Rusia", a spus Patriciu, referindu-se la declaraţiile de miercuri ale lui Richard Morningstar, reprezentantul special pentru energie al SUA în Eurasia.
Morningstar a declarat, miercuri, că Marea Neagră are rezerve de hidrocarburi, iar statele riverane trebuie să se alieze pentru exploatarea zăcămintelor.
El a mai afirmat că securitatea energetică poate fi asigurată cel mai bine prin diversificarea rutelor de aprovizionare.