Miliardarul român Dinu Patriciu spune că s-a recuperat repede, în trei luni, după operaţia de transplant de ficat, chiar dacă “s-a întâlnit cu îngerii”. Omul de afaceri a declarat într-un interviu la un post de televiziune că se consideră victima unei conspiraţii a unor “gangsteri” care îi ţintesc averea. "Nu, nu este corect. Din păcate, este fructul unei conspiraţii a unor gangsteri care s-au strâns pentru că îşi închipuiau că o să mor. N-am murit! Asta e! Asta-i viaţa. Lăsaţi-o pe soţia mea. V-am spus că nu vorbesc despre lucuri personale şi nu cred că este autoarea unor întâmplări neplăcute din ultima vreme. Am multe planuri şi am de gând să trăiesc o vreme şi să-mi văd de ale mele. De altfel, şi în planul afacerilor, foarte multe din lucrurile pe care le colportează unii şi alţii nu sunt chiar adevărate. Eu datoriile mi le-am plătit întotdeauna şi nu sunt în prag de faliment aşa cum se spune şi nu mi-am vândut firme strategice şi pentru mine şi pentru ţara asta aşa cum se spune şi nici nu am legături cu crima organizată. Nu am comis vreo ilegalitate aşa cum se afirmă", a declarat Patriciu, la Realitatea TV.
Acuzat că n-ar fi în toate facultăţile mentale
Dana Patriciu solicită jumătate din averea de 2,3 miliarde de euro a omului de afaceri, însă a mai cerut să fie scutită şi de plata taxei de timbru de 3%. Judecătoria a respins solicitarea acesteia, impunând plata unei sume de 435 milioane de lei. Dana Patriciu a mai susţinut şi că soţul său nu mai este în deplinătatea facultăţilor mintale.
Pe 31 martie ziare.com scria că Peter Imre, până de curând un apropiat al lui Patriciu, a câştigat în instanţă un dosar în care îi cerea afaceristului 80.000 de euro. Instanţa a admis acţiunea fără cale de atac.
În ianuarie, magistraţii de la judecătoria sectorului 1 şi cei ai judecătoriei Buftea au admis cererile de încuviinţare a executării silite formulate de Raiffeisen Bank pe numele lui Dinu Patriciu, din cauza unui credit de 20 de milioane de euro.
Presa a mai scris în luna martie că Patriciu divorţează pentru a-şI proteja averea. DIICOT a cerut judecătoriei sectorului 1 Bucureşti o copie a dosarului de partaj, motivând că actele sunt necesare pentru soluţionarea dosarului Rompetrol.
Miliardar din vânzarea Rompetrol
Dinu Patriciu s-a îmbogăţit prin vânzarea holdingului Rompetrol către compania de stat KazMunaiGaz. Mai întâi în 2007 au fost cedate 75% din acţiuni, ulterior în 2009 au fost vândute şi restul de 25%. Pe lângă rafinăriilet Petromidia şI Vega, Rompetrol deţine şi o reţea de benzinării în România dar şI în vestul Europei, în Spania şi Franţa. Kazahii au dobândit astfel şI o poartă de intrare în Uniunea Europeană.
În 2007, kazahii anuntau ca Rompetrol Group a fost evaluat la 3,6 miliarde de dolari, astfel că cei 75% ar fi fost cumpăraţI cu 2,7 miliarde de dolari. Însă cum partenerul Phil Stephenson deţinea şI el 20%, ar rezulta că Patriciu a încasat doar 2,2 miliarde de dolari. Cu toate acestea, niciodată nu a fost anunţată o cifră oficială, până când un oficial al KazMunai nu a spus că de fapt s-au plătit doar 1,6 miliarde de dolari.
Cum să faci praf 2 miliarde de dolari
Ulterior, magnatul a investit în imobiliare (Smart City), presă (Adevărul Holding) şI retail (Mic.Ro, MiniMax si Macro), plus fabrici de echipamente în sectorul energiei verzi. Patriciu a prezis criza imobiliară pe când economia României încă “duduia”, însă investiţiile sale în imobiliare nu şi-au mai revenit nici până acum. În 2009 plătea 80 de milioane de euro pentru o serie de fonduri imobiliare cu active de peste 1,1 miliarde de euro dar şi cu datorii de un miliard de euro. În Georgia a cumpărat o bancă.
În perioada sa de glorie Adevărul Holding publică Adevărul, Click, Dilema Veche, Dilemateca, Ok! Magazine, Foreign Policy, Forbes şI tabloidul Blik din Ucraina. Unele dintre acestea au fost închise iar altele vândute. Anul trecut Adevărul Holding a fost vândut lui Cristian Burci. Proprietăţile din retail au intrat în insolvenţă în ultimii ani.