x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Patronii se plâng, dar pierd 100 de milioane de euro, bani europeni

Patronii se plâng, dar pierd 100 de milioane de euro, bani europeni

de Diana Scarlat    |    19 Iul 2019   •   10:36
Patronii se plâng, dar pierd 100 de milioane de euro, bani europeni
Sursa foto: Minerva Studio/Getty Images/iStockphoto

Mediul de afaceri din România se plânge de criza de personal și cere modificări legislative pentru a aduce sute de mii de angajați din Vietnam, Pakistan, China sau Sri Lanka, dar ignoră ajutorul de 100 de milioane de euro de la UE. Cu acești bani se poate plăti practica elevilor și a studenților români, însă proiectele pentru finanțare nu au fost depuse. Ministerul Fondurilor Europene a anunțat din luna mai deschiderea axei de finanțare prin care se poate plăti practica tinerilor, dar patronatele încă nu se arată interesate. Noul ministru, Roxana Mînzatu, a prelungit perioada în care se pot depune proiectele până în septembrie.

Banii europeni pentru plata perioadelor de practică a elevilor și studenților sunt benefici atât pentru patroni, cât și pentru tinerii care se pregătesc să intre pe piața forței de muncă. Pe de o parte, piața primește forță de muncă pe care o califică exact pentru nevoile actuale sau viitoare, pe de altă parte, elevii și studenții se specializează pentru ceea ce se pregătesc să muncească, iar astfel se corelează și sistemul de educație cu industria.

Singura problemă este însă că patronii români nu au depus proiecte pentru a obține finanțarea, astfel încât să formeze forța de muncă de care au nevoie, fără să investească din propriile resurse.

Cei care lucrează cu elevi și studenți aduși în practică au de câștigat, pe termen scurt, mediu și lung, pentru că, astfel, reușesc să rezolve problema de moment a crizei de personal, dar își asigură echipa și pentru următorii ani sau chiar pe o perioadă lungă.

„Anul trecut am adus elevi și studenți în practică și am reușit să facem față sezonului estival, pentru care e foarte greu să mai găsim personal calificat. Multe hoteluri de pe litoral au apelat la tinerii care fac practică”, a explicat, pentru Jurnalul, patroana unui hotel de la malul mării.

 

Nesincronizare de timp și interese

 

Cu toate acestea, oamenii de afaceri din România nu au găsit încă soluția prin care să acceseze și fondurile europene venite în sprijinul lor. Pentru a putea depune proiecte, au nevoie de un departament specializat, fie în cadrul companiei, fie la nivel de patronat. „Oamenii au treabă. Noi n-am aflat de aceste fonduri. Nu ne-a informat nimeni. Cine să stea acum să scrie proiecte când mai e o lună și se termină sezonul? Și pentru anul viitor e târziu, pentru că nu are nimeni timp să se ocupe de asta până în septembrie”, a explicat, pentru Jurnalul, alt proprietar de hotel de pe litoral.

Industria ospitalității este printre cele mai grav afectate sectoare economice din România, din cauza deficitului de personal, iar reprezentanții acesteia au cerut modificări ale legislației, astfel încât să rezolve problema aducând muncitori din țări non-UE. Cu toate acestea, nu s-au organizat să acceseze bani europeni pentru a plăti mare parte din cheltuielile pe care le presupune preluarea elevilor și a studenților care trebuie să facă practică. Construcțiile sunt al doilea sector foarte grav afectat de lipsa muncitorilor calificați, dar nici aici nu au fost accesate fondurile europene, pentru elevi și studenți în practică.

UE oferă 70 de milioane de euro pentru 27.000 de elevi și 30 de milioane de euro pentru 5.000 de studenți. Proiectele se pot depune până pe 12 septembrie pentru apelul „Stagii de practică pentru elevi”, respectiv până la 30 septembrie pentru apelul „Stagii de practică pentru studenți”.

 

 

 

×
Subiecte în articol: bani europeni