x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Patronii vor sanse egale si credite

Patronii vor sanse egale si credite

28 Iul 2004   •   00:00

ECONOMIC

Partidul Umanist din Romania s-a intalnit ieri cu patronatele, pentru a afla care sunt problemele cu care investitorii se confrunta. Decapitalizarea, birocratia creditului, accesul dificil la programele de finantare si economia subterana au fost cele mai invocate.

DANIELA IVAN

"Ne creionam pentru alegerile din toamna programul, care vrem sa fie inspirat din realitatile Romaniei", a explicat Dan Voiculescu, presedintele Partidului Umanist din Romania. Liderul PUR a mai adaugat ca doreste ca partidul pe care-l conduce sa aiba un program bun, care sa nu se opreasca la nivel declarativ, cum au fost pana acum programele economice ale partidelor. "Vrem sa aflam durerile cele mai mari ale patronatelor si sa incercam impreuna sa le rezolvam, in interesul oamenilor", a declarat Voiculescu.

CAPITALUL AUTOHTON. "Pentru scoaterea Romaniei din clubul saracilor este nevoie de promovarea capitalului autohton si de stimularea investitiilor straine", a spus George Copos, presedintele Confederatiei Nationale a Patronatului Roman. In opinia acestuia, firmele mici si mijlocii trebuie stimulate prin concentrarea fondurilor pe acest segment, prin acordarea de sanse egale capitalului autohton la privatizare si prin tratament egal la investitii. Altfel, Romania nu va progresa. Asa se explica si faptul ca turismul romanesc realizeaza venituri egale cu 1,3 la suta din PIB, in timp ce in Bulgaria, aceasta industrie aduce 10 la suta din PIB.

LIPSA DE BANI. Cea mai mare problema cu care se confrunta agricultorii este lipsa capitalului. "Bancile nu sunt ingaduitoare cu fermierii. Agricultura este un laborator mare, fara acoperis, care este la voia grindinii sau ramei", a spus Gheorghe Predila, presedintele Uniunii Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania. Decapitalizati si lipsiti de fonduri, agricultorii romani nu au nici o sansa in fata celor europeni. "Am estimat ca avem nevoie de 500 milioane euro pentru a ne retehnologiza si a face fata cerintelor din UE", a spus Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania.

SAPARD MERGE RAU. Patronii din agricultura au spus ca sunt nemultumiti de eficienta programului SAPARD. "In trei ani de SAPARD, zootehnia a atras numai 35 milioane euro, iar agricultura vreo 3-4", a declarat Van. "Explicatia este ca la noi nu stie stanga ce face dreapta, adica investitorii merg la minister, iar programele sunt la nivel judetean", a opinat Nicolae Vasile, vicepresedinte CCIRB. Pe de alta parte, agricultorii cred ca, din exces de zel, unele masuri au fost gandite prost de autoritatile romanesti. "In timp ce in alte tari s-a acceptat sa poata participa cu proiecte si intreprinderi care nu sunt 100% private, la noi, acest lucru nu a fost permis", a spus Van.

INTEGRAREA TREBUIE PREGATITA

Organizatorii au prezentat riscurile integrarii in cazul in care aceasta nu este bine pregatita. "Patronatul roman ca si toata populatia trebuie sa fie consultati", a spus Stefan Masu, liderul departamentului Integrare din PUR. El a explicat ca patronii trebuie sa fie pregatiti ca la data aderarii sa poata explica salariatilor de ce inchid o sectie si ce solutii alternative le pot oferi. Reprezentantii patronatelor prezente au opinat ca fara fonduri si fara reducerea fiscalitatii, mai mult de jumatate din firmele romanesti vor sucomba la data aderarii.
×
Subiecte în articol: economic