x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Patru modalități eficiente de a-ți îmbunătăți calitatea vieții

Patru modalități eficiente de a-ți îmbunătăți calitatea vieții

30 Ian 2023   •   12:07
Patru modalități eficiente de a-ți îmbunătăți calitatea vieții

Așa cum fiecare dintre noi are propria definiție a succesului, toți avem idei relativ diferite despre ceea ce înseamnă calitatea vieții. Chiar dacă perspectivele pot fi diferite, există şi câteva aspecte comune legate de sănătate şi stilul de viaţă. Mai mult decât atât, există câțiva pași pe care oricine îi poate urma pentru a-şi face viața mai plăcută. Chiar şi numai câteva schimbări îți pot crește semnificativ calitatea vieţii. Iată patru sugestii în acest sens.

1.Acordă atenție sănătății tale

Nu putem vorbi despre o bună calitate a vieţii fără să evocăm cel mai important aspect: sănătatea. Aşadar, ca să te bucuri din plin de fiecare zi, este esenţial să acorzi atenţie stării tale de sănătate. Primul pas în acest sens ar putea fi o vizită la medicul tău generalist, care ar trebui să-ţi cunoască istoricul şi eventualele probleme actuale. El te poate ajuta să defineşti ce înseamnă un stil de viaţă sănătos, luând în considerare circumstanţele specifice ale vieţii tale, şi îţi poate recomanda o serie de analize şi investigaţii pe care ar trebui să le faci anual sau la intervale specifice. Aceste teste anuale sunt foarte utile pentru a descoperi din timp eventualele maladii şi a le trata corespunzător.

De asemenea, poţi investi într-o asigurare de sanatate, care poate constitui un suport financiar semnificativ în cazul apariției unor afecțiuni grave și te poate ajuta să depășești un astfel de moment. În plus, liniștea de a te ști protejat într-o situație medicală delicată, îți îmbunătăți starea generală emoțională.

2.Fii activ mai des

Exercițiile fizice practicate în mod regulat au un impact pozitiv asupra sănătății tale fizice și emoţionale. Nu numai că te ajută să te menţii în formă, dar pot, de asemenea, să reducă simptomele depresiei şi anxietăţii, să-ți îmbunătățească memoria şi funcţionarea sistemului cardio-respirator și să te ajute să dormi mai bine. Toate acestea îți vor stimula semnificativ starea de spirit generală şi te vei simţi mai dinamic şi mai pregătit să faci faţă provocărilor din viaţa profesională şi personală.

 

Nu e obligatoriu să mergi la sală trei ore pe zi, pentru a te bucura de aceste beneficii.  Studiile de specialitate indică faptul că și 30 de minute de exercițiu fizic pe zi pot face o diferență considerabilă. Aşadar, poţi merge la cursuri de aerobic sau yoga sau poţi să faci o plimbare pe jos ori cu bicicleta; important este să faci mişcare cât mai des.

3.Îmbunătățește-ți dieta

Obiceiurile alimentare au un impact considerabil asupra sănătăţii tale şi asupra calităţii vieţii. De aceea, este important să adopţi o dietă echilibrată, care îţi oferă energia de care ai nevoie pentru a te menține activ pe tot parcursul zilei, dar şi nutrienții necesari pentru a rămâne sănătos. Deficiențele unor nutrienți cheie, cum ar fi vitaminele A, B, C și E, zincul, fierul și seleniul, pot slăbi sistemul imunitar, ceea ce te poate predispune la diferite afecţiuni mai mult sau mai puţin grave.

 

O dietă sănătoasă include multe fructe, legume, cel puţin cinci porţii zilnic, cereale integrale, o cantitate moderată de grăsimi nesaturate, carne și lactate. O varietate a acestor alimente îţi asigură necesarul de nutrienți pentru a te simţi în formă. De asemenea, este important să limitezi, pe cât posibil, consumul de produse care conţin cantităţi mari de zahăr, dar şi pe cel de tip fast-food.

4.Fă-ţi timp pentru hobby-uri

Din păcate, echilibrul dintre viața profesională și cea personală pare a fi un mit, pentru unii dintre noi, deoarece serviciul tinde să ne consume din ce în ce mai mult timp. Totuşi, pentru a-ţi îmbunătăţi calitatea vieţii, este important să-ţi faci timp pentru cei dragi şi pentru hobby-urile tale. Poate îţi doreşti de mult timp să înveţi o nouă limbă străină, să mergi la cursuri de ceramică sau să înveţi să faci echitaţie. Pentru sănătatea ta emoţională, este esenţial să-ţi rezervi timp, cel puţin o dată pe săptămână, pentru pasiunile tale. O să îţi impulsioneze creativitatea, o să te ajute să te relaxezi şi, cel mai important, o să-ţi aducă bucurie.

 

Aşadar, pentru a-ţi îmbunătăţi calitatea vieţii, lasă-te inspirat de sugestiile de mai sus şi fă schimbările de care ai nevoie!

 

 Sursă foto: Pexels.com

×