Pensia privată obligatorie şi cea de stat vor intra în competiţie din vară când cei 7 milioane de români vor trebui să aleagă între cele două. Rămâne de văzut care vor fi atuurile secrete ale guvernului cu care va încerca să-i convingă pe românii să treacă de bunăvoie la sistemul public.
Specialiştii de la Banca Mondială spun că nici un sistem de pensii nu este perfect şi din acest motiv au gândit un mecanism care se bazează pe trei piloni, ce se completează reciproc şi sunt meniţi să asigure o siguranţă mai mare pentru pensionari. Este vorba despre Pilonul I, cel de stat, Pilonul II, cel al pensiilor private obligatorii și Pilonul III, cel al pensiilor private facultative, ultimele două gândite ca să asigure venituri suplimentare la vârsta pensionării. Numai că acum Guvernul doreşte să schimbe acest concept şi să bage în concurenţă primele două sisteme. De aceea românii trebuie să ştie foarte bine înainte de a alege care sunt avantajele şi dezavantajele fiecăruia dintre aceste pensii ca să aleagă în cunoştiinţă de cauză.
Pilonul 1 generează datoria public
Sistemul public de pensii este de tip redistributiv, bazat pe solidaritatea dintre generaţii, ceea ce înseamnă că din contribuţiile pe care le plătesc acum angajaţii se achită pensiile actuale. Deci, pensia pe care o va obţine un salariat va depinde de banii care vor fi disponibili la data la care se va pensiona, şi într-o mai mică măsură de ceea ce contribuie acum. Estimările arată că în anul 2040. Problema demografică dată de îmbătrânirea populației există și sistemul va trebui ajustat fie prin mărirea contribuțiilor, fie prin diminuarea în termeni reali a pensiilor. Toate împrumuturile pe care România le face din 2014 încoace sunt direcţionate către acoperirea deficitului la pensii care a ajuns la 28 de miliarde de lei. Deficitul fondului de pensii este, de câţiva ani, mai mare decât deficitul bugetar, ceea ce înseamna ca orice adâncire a datoriei publice nu finanţează proiecte de investiţii, ci sistemul de pensii, a declarat recent preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. De exemplu, anul acesta din contribuţii se vor strânge 55 miliarde de lei, în timp ce pensiile sunt 62 miliarde de lei. Restul de 7 miliarde vor veni ca subvenţie de la bugetul de stat
Pilonul 2 finanţează 7% din datoria public
Pensia privata obligatorie este, de fapt, o parte a pensiei de stat, administrată privat de către comapaniile de asigurări. A fost introdusă în anul 2008, în mod obligatoriu pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment până în 35 de ani, şi în mod opţional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv între 35 şi 45 de ani. Iniţial statul a virat 2% din salariul brut al fiecărui participant la Pilonul 2 către pensiile private obligatorii, dar acest procent ar fi trebuit să crească în fiecare an cu câte 0,5%, astfel încât în 2018 ar fi trebuit să ajungă la 8%, însă în loc de creştere în acest an a avut loc o reducere de la 5,1% la 3,75% din salariile brute.
În aceste condiţii, totalul activelor administrate a ajuns la 41,7 miliarde de lei în februarie 2018, conform datelor ASF.
7,2 miliarde de lei, adică 1,5 miliarde de euro, reprezintă câștigul net obținut din plasamentele făcute cu banii strânşi în Pilonul 2
Peste 92% din aceşti bani sunt plasaţi în economia românească. Pilonul II deține în prezent circa 7% din datoria publică a României şi asigură circa 15% din lichiditatea de la Bursa de Valori de la București, având în vedere că fondurile din Pilonul II dețin 20% din acțiunile liber tranzacționate.
Pilonul 1
Avantaje
- Se plăteşte toată viaţa;
- Statul garantează o pensie minimă, indiferent de nivelul contribuţiilor;
- Siguranţă. Nu dă faliment, statul se împrumută şi tot plăteşte;
Dezavantaje
- Contribuțiile nu sunt nominale;
- Pierzi banii în cazul decesul înaintea vârstei de pensionare;
- Orice guvern poate schimba modul de calcul;
- Valoarea punctului de pensie este o decizie politică;
- Nu poţi afla acum ce pensie vei avea în funcţie de cât ai contribuit. Nici măcar câte puncte ai acumulat;
- Tendinţă de scădere ca urmare a evoluţiei demografice;
Pilonul 2
Avantaje
- Contribuțiile sunt nominale;
- Banii strânşi în conturi pot fi moşteniţi;
- Banii sunt înmulţiţi fiind investiţi;
Dezavantaje
- Se plăteşte cât ajung banii strânşi, nu toată viaţa;
- Poate fi naţionalizată;
- Valoarea economisită poate scădea în cazul unor investiţii neprofitabile, dar nu poate coborî sub sumele depuse, care sunt garantate de stat;
- Veniturile sunt erodate de inflaţie;