x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pensie plus salariu de maximum 1.600 de lei

Pensie plus salariu de maximum 1.600 de lei

02 Apr 2009   •   00:00

Guvernul a decis să permită cumulul pensiei cu salariul plătit de stat doar în cazul persoanelor care au o pensie în limită maximă de aproximativ 1.600 lei şi să interzică acest cumul în cazul persoanelor cu o pensie peste plafon.



Plafonul de circa 1.600 lei în funcţie de care este permis cumulul pensiei cu salariul este echivalent cu valoarea salariului mediu pe economie. Decizia a fost luată în şedinţa de ieri a Guvernului. Comisia Naţională de Prognoză indică un salariu mediu brut de 1.693 lei, în 2009, şi de 1.832 lei, pentru 2010.

Consilierul pe probleme sociale al premierului, Mihai Şeitan, a declarat, în urmă cu două săptămâni, că plafonul egal cu un salariu mediu brut pe economie în funcţie de care va fi interzis cumulul pensiei cu salariul plătit de stat nu va fi aplicat în cazul persoanelor numite în funcţii publice. Executivul a interzis în luna ianuarie, cumulul pensie-salariu printr-o ordonanţă de urgenţă respinsă însă de Curtea Constituţională. Curtea a admis sesizarea Avocatului Poporului şi a decis că ordonanţa este neconstituţională.

Executivul pregăteşte un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care salariile bugetarilor mai mari de 8.000 de lei să fie impozitate cu 90%, a declarat premierul Emil Boc la finele Şedinţei  de Guvern. "8.000 de lei este salariu Preşedintelui  României, iar în aceste momente  de criză e normal ca în semn de solidaritate să luam această decizie. Tot ce depăseşte 8.000 de lei se va impozita cu 90%. Banii vor merge într-un fond de solidaritate din care vor fi ajutaţi cei cu nevoi speciale", a spus Boc. Premierul nu a precizat câţi bugetari vor fi afectaţi de acest act normativ.

×
Subiecte în articol: economic