x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pensiile private sunt limitate

Pensiile private sunt limitate

03 Feb 2004   •   00:00

Romanii, spre deosebire de alti europeni, au ramas prizonierii sistemului public de pensii bazat pe redistribuire. Asa se face ca, dupa o munca de-o viata, pensia medie in Romania este la limita subzistentei.

Dupa 10 ani de ezitari, pe birourile parlamentarilor au ajuns doua proiecte de lege care, odata votate, ar putea revolutiona sistemul de pensii in Romania. Este vorba despre pensiile ocupationale, precum si despre fondurile universale de pensii administrate privat. Implementarea lor va aduce beneficii numai tinerilor pana in 35 de ani sau salariatilor angajati la companii puternice. Restul populatiei va ra- mane condamnat la saracie si mizerie la finele vietii, dupa ce a contribuit ani buni la sistemul de pensii de stat.

Falimentul actualului sistem
Cuiul problemei este ca sistemul actual se bazeaza pe redistribuire si astazi exista 4,8 milioane de salariati care lucreaza pentru ca 6,1 milioane de oameni sa-si primeasca pensiile. In fapt, venitul unui pensionar este asigurat exclusiv prin plata de catre salariati a unei contribut ii obligatorii catre stat. Reducerea natalitatii si cresterea sperantei de viata, dar si marirea numarului celor care lucreaza "la negru" au dus la falimentarea sistemului actual bazat pe redistribuire. Reformarea sistemului prin introducerea unor pensii obligatorii administrate privat, precum si a pensiilor ocupationale este o necesitate, pe care guvernantii romani au tot amanat-o. Motivele acestei trenari tin de o ingrijorare fireasca legata de soarta actualilor pensionari si a salariatilor cu varste peste 35 de ani, care nu vor mai reusi sa-si ia pensiile, daca nu va mai avea cine sa contribuie pentru ei. Pensiile acestora trebuie date de stat, care astfel s-ar indatora prea mult.

Pensii ocupationale
Potrivit proiectului introdus in Parlament, pensiile ocupationale sunt facultative si reprezinta o intelegere pe care organizatia salariatilor sau sindicatele o au cu angajatorul. "Daca cele doua parti convin ca pot sa achizitioneze o schema de pensii ocupat ionala, statul ii incurajeaza prin deducerea contributiei fiscale in valoare de maximum 200 de euro pentru angajat si 200 pentru angajator. Este o posibilitate prin care companiile pot sa-si fidelizeze angajatii, oferindu-le un pachet salarial din care sa faca parte si pensia ocupat ionala", spune Elena Dumitru, ministrul Muncii. Insa nu orice angajator poate oferi salariatilor aceasta sansa. Firmele care au datorii la stat sau la furnizorii de energie nu pot beneficia de deduceri fiscale din partea statului. Nici firmele mici si mijlocii nu pot accede la facilitate, deoarece infiintarea unei scheme ocupationale este conditionata de un numar de minimum 100 de membri, spune presedintele ING Nederlanden, Violeta Ciurel. Ea adauga ca, in aceste conditii, numarul celor care vor beneficia de pensiile private nu poate depasi 400.000 de persoane.

Pensii particulare
Contributia la aceasta pensie este obligatorie, desi se bazeaza pe capitalizare si pe administrare privata. Potrivit proiectului de lege, o parte din contributia sociala pe care astazi lucratorii o depun pentru fondul public de pensii va merge catre fondurile de pensii administrate privat. "In primul an, noi ne propunem un procent de 2%, iar in urmatorii 10 ani acesta va creste pana la 8%. Vor beneficia de aceasta posibilitate mai ales salariatii tineri, cei care intra pentru prima data pe piata muncii si cei care au sub 35 de ani. Cine depaseste aceasta varsta va avea posibilitatea sa participe la fonduri de pensii administrate privat cu contributie voluntara ", spune Dumitru. Una peste alta, numarul celor cuprinsi in schemele obligatorii private de pensii nu va depasi jumatate de milion de angajati.

Atentie, exista si riscuri
Valentin Lazea, economistul- sef al BNR, a criticat decizia de a limita la doua milioane de euro capitalul minim al societatilor care vor administra fondurile ocupationale. "Se stie ca exista presiuni si interese, ca toata lumea vrea sa intre pe aceasta piata, dar doua milioane de euro este o suma foarte mica si prezinta risc. Nimeni nu cred ca vrea sa mai avem un FNI", a spus Lazea. Pe de alta parte, el reclama si absenta unor criterii de aprobare a actionarilor semnificativi, atragand atentia ca reglementarea acestor aspecte trebuie facuta prin textul legii si nu prin norme, care nu au putere in cazul unui proces in instanta.

Banca Mondiala ne poate finanta deficitul
"Costurile tranzitiei de la sistemul public de pensii la fondurile de pensii administrate privat ar putea fi acoperite partial de Banca Mondiala (BM), daca Executivul va solicita acordarea unor imprumuturi ", a declarat Richard Florescu, director de operatiuni in cadrul Misiunii BM la Bucuresti. In opinia reprezentantului BM, alegerea autoritatilor romane de a introduce pentru inceput pensiile ocupationale si in etapa urmatoare pensiile private denota o atitudine prudenta. "S-ar putea ca strategia prudenta a Guvernului sa dea roade", a afirmat Florescu. Pensia ocupationala este garantata presedintele Comisiei pentru Munca si Protectie Sociala din Camera Deputatilor, spune ca proiectul introdus de Guvern in Camera Deputat ilor a suferit mai multe modificari. Astfel, fondurile ocupationale pot sa fie administrate numai de catre societati care au ca obiect unic aceasta activitate. Sunt astfel eliminate societati de tipul celor financiar-bancare. O alta noutate este garantarea unei sume minime care sa se transforme in pensie in momentul iesirii la pensie. Valoarea acesteia este data de suma depunerilor reale, la care se adauga o rata de rentabilitate de cel putin 1% pe an.

×
Subiecte în articol: economic pensii pensiile ocupationale