x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Percheziţii şi descinderi în asigurările de viaţă

Percheziţii şi descinderi în asigurările de viaţă

de Daniela Ivan    |    11 Iul 2013   •   12:13
Percheziţii şi descinderi în asigurările de viaţă
DIICOT a năvălit în zorii zilei în afacerile BCR Asigurări de Viaţă, susupectate de fraudă la buget

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Târgu Mureş, au derulat o acţiune de mare amploare cu scopul anihilării unei reţele care a fraudat statul cu 6 milioane de euro prin neplata taxelor şi a impozitelor aferente unor drepturi salariale.

Mascaţii au descins marţi în 26 de judeţe unde au realizat 166 de percheziţii la locuinţe şi la sediile a 112 de firme, precum şi la sediile BCR Asigurări de Viaţă. Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii fac cercetări faţă de persoane cu atribuţii de conducere şi angajaţi ai   societăţii de asigurări, precum şi faţă de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, care sunt suspectaţi că au constituit un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor importante beneficii financiare, prin sustragerea de la plata taxelor şi a impozitelor aferente unor drepturi salariale.

Cum se fura statul

Reţeaua opera într-un mod inedit, susţin surse din DIICOT. Societăţile comerciale la care au descins mascaţii aveau încheiate asigurări de viaţă pentru angajaţi în scopul înlocuirii unei părţi din drepturile salariale lunare prin primele de asigurare. Concret, angajaţii îşi primeau banii negociaţi, însă o parte dintre ei proveneau din prima de asigurare. Toată ingineria avea menirea să fraierească statul prin neplata impozitului pe salariu de 16%, precum şi a altor contribuţii precum CAS, asigurări de sănătate etc. Firma cumpăra o poliţă formală de asigurare de viaţă colectivă, achita contravaloarea poliţelor de asigurare, respectiv primele lunare aferente clauzei economisire-beneficii, urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de “răscumpărarea clauzei suplimentare”. În aceiaşi zi, societatea de asigurare plătea primele de asigurare direct în conturile angajaţilor ­ beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale.

Ce câştiga firma de asigurare? Comisionul  de aproximativ 10% din valoarea primei lunare. Ce câştiga societatea angajatoare? Bani prin neplata taxelor salariale, care se ridică la aproape 50% din salariul net, în această situaţie nu achita decât comisionul de 10% către asigurător.

 Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la 6 milioane de euro, aferent unei activităţii infracţionale desfăşurate pe o perioadă de şapte luni, perioada de săvârşire a infracţiunilor fiind însă mult mai mare, respectiv din 2009.

De ce s-a încălcat legea

Poliţele de viaţă încheiate de BCR Asigurări de Viaţă sunt asigurări facultative în care drepturile şi obligaţiile fiecărei părţi se stabilesc prin contractul de asigurare.

“Drepturile asiguraţilor la răscumpărări parţiale sau totale sunt prevăzute în contractele de asigurare, dar trebuie să respecte prevederile legale. Acestea se referă la interzicerea răscumpărărilor parţiale mai devreme de 6 luni de la încheierea contractului”, se arată într-un comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), care include şi fosta Comisie de Supravechere a Asigurărilor (CSA). Cu alte cuvinte, în comunicat se arată că legislaţia spune că orice altă plată indiferent de forma sub care este făcută de asigurător, diferită de indemnizaţia de asigurare sau reprezentând restituirea rezervei în condiţiile legii, nu poate fi efectuală mai devreme de 6 luni de la data încheierii contractului de asigurare.

“Tocmai pentru a preveni disimularea plăţilor de natură salarială făcute prin intermediul contractelor de asigurare (cu răscumpărare lunară), CSA a luat măsuri de reglementare încă din anul 2004 care limitau răscumpărările la un interval de minimum 6 luni de la încheierea contractului. Acestea au fost nuanţate în legislaţie în anul 2005 şi preluate în Codul Civil”, se arată în comunicatul ASF.

În plus, în document se mai arată că fosta CSA a sancţionat în 2009, perioadă vizată de ancheta DIICOT, cu avertisment scris conducerea BCR Asigurări de Viaţă după ce a constatat că societatea a făcut plăţi înainte de termenul prevăzut de lege pentru 34 de poliţe de viaţă facultative, potrivit ASF.

BCR Asigurări de Viaţă sprijină acţiunea DIICOT

BCR Asigurări de Viaţă sprijină acţiune procurorilor şi cooperează cu reprezentanţii DIICOT, a anunţat compania asigurătoare. “În cursul zilei de marţi, 9 iulie, BCR Asigurări de Viaţă a răspuns solicitărilor DIICOT Târgu Mureş de predare a unor inscrisuri şi informaţii în cadrul unei acţiuni de investigaţie pe care această instituţie o desfăşoară. Din documentele prezentate de DIICOT până la acest moment, rezultă că societăţii noastre nu i se aduc învinuiri. Societatea şi-a exprimat sprijinul şi cooperarea deplină pentru investigaţia derulată de DIICOT. (...) Arătăm, de asemenea, că niciun membru al conducerii societăţii nu a fost vizat de acţiunea desfăşurată”, se arată într-un comunicat al BCR Asigurări de Viaţă.

 Totodată, în comunicat se mai arată: “Compania prezumă faptul că modul de lucru al angajaţilor şi partenerilor săi contractuali este deplin legal până la proba contrarie, motiv pentru care îşi exprimă sprijinul şi faţă de aceştia”.

BCR Asigurări de Viaţă este unul dintre primii trei jucători pe piaţa de profil după nivelul primelor subscrise în 2012, care au atins 425,2 milioane de lei, potrivit datelor companiei. Acţionarii asigurătorului român sunt Vienna Insurance Group AG ­ 91,31%, Banca Comercială Română ­ 5,41% şi mai multe persoane fizice – 3,28%.

Vienna Insurance Group este una din companiile principale de asigurări din Europa Centrală şi de Est şi a preluat, în luna martie 2008, afacerile de asigurări ale băncii Erste Bank, inclusiv cele de pe piaţa românească.

×
Subiecte în articol: asigurari de viata perchezitii descinderi