Deși credem că alimentele din supermarketuri sunt mai bine controlate decât cele din piețe, nu mai suntem siguri de nimic. Astfel că analizele la mărarul luat din hypermarketuri arată că au pesticide peste limita legală iar cele la mărarul din piețe nu au nicio urmă de pesticid, potrivit observatornews.ro.
În pofida evidenței, autoritățile spun că nu este niciun pericol pentru sănătate.
Greta Neagu, reporter Observator: Boscalid, dimetomorf, penconazol. În spatele acestor denumiri complicate, sunt substanţe chimice pe care le consumăm fără să ştim. În verdeaţa, în legumele şi în fructele pe care le-am dus la testat în laborator, specialiştii au găsit urme importante de pesticide: nu mai puţin de 22 de substanţe, în 29 de probe analizate. Priviţi cât de mari sunt rapoartele.
Pesticide de 452 de ori peste limită la verdețurile din piețe
Alexandru Cîrîc, director gener al ICA: Pentru 29 de produse să descoperim 22 de compuşi diferiţi, pentru că vorbim de compuşi care se repetă este foarte mult. Sunt fungicide, sunt acaricide, sunt compuşi care pun în pericol sănătatea umană.
- Vă miră ce vedeţi?
- Mă miră că sunt cu 00 unele. Sunt periculoase pentru că nimeni nu a studiat pe toate substanţele, în acelaşi timp, efectele.
Anterior, analizele la leușteanul din piețe arătau că era stropit cu pesticide de 452 de ori peste limita legală. Acum același produs, luat din trei supermarketuri, a fost dus la analize de laborator.
Greta Neagu, reporter Observator: Tocmai am primit rezultatele de la laborator şi, surpriză: în mărarul dintr-un supermarket au fost detectate două pesticide diferite, de câteva ori peste limita legală. Urme de substanţe sunt şi în roşii, pătrunjel, leuştean.
Prima dintre substanţe, propiconazol, a fost găsită în mărarul cumpărat dintr-un supermarket cu o valoare de 13 ori mai mare decât cea permisă de lege. E un pesticid posibil cangerigen, dacă e consumat în cantităţi mari. În plus, poate cauza probleme ale ficatului. Penconazol, descoperit în acelaşi mărar, de 6 ori mai mult decât e legal, s-a dovedit a fi periculos mai ales pentru femeile gravide şi, foarte grav, poate afecta fătul.
Pentru toată categoria de legume şi fructe se fac analize în laborator specializat... Conform celor mai recente buletine de analize toate rezultatele sunt corespunzătoare, iar substanţele menţionate, penconazol şi propiconazol, nu au fost detectate, reacţie supermarket.
A comunicat supermarketul respectiv, menționând că pentru acel lot de mărar se vor reface de urgenţă testele.
Radu Ţincu, toxicologic: Utilizarea pesticidelor peste limită poate să determine apariţia unor forme de cancer hematologic, cum ar fi leucemiile, limfoamele, anumite cancere digestive. Toate aceste elemente sunt cauzate de efectul cumulativ pe care îl au pesticidele, pentru că noi ne expunem în mod repetat la mai multe substanţe chimice, pe termen lung.
Astfel că nu mai știm ce mâncăm, indiferent de unde ne facem cumpărăturile.
Dr. Mihail Pautov: Ceea ce aţi descoperit voi în piaţă sincer şi pe mine mă sperie. Şi eu sunt un cumpărător de rând, nu am o curte în care să mi le cultiv... Dacă noi realizăm că ce vrem noi e să avem pătrunjel curat la piaţă, să nu mă duc la piaţă să-mi fie frică că ma intoxific cu leuşteanul pe care îl cumpăr, trebuie să cerem autorităţilor sa ni se dea acest lucru!
Autoritatea Naţională Fitosanitară neagă evidența
Paulina Gabor, director general Autoritatea Naţională Fitosanitară-reporter: Îl mănânc eu pe leuşteanul ăsta dacă-l mai aveţi! Cu depăşiri de 400...Din punctul meu de vedere nu există aşa ceva. Sunt valori de neimaginat.
- Ne daţi garanţia că alimentele alea sunt sigure.
- Normal. Dar de ce suntem autoritate competentă în domeniu?
Instituția dispune însă de numai doi inspectori pentru toți comercianții din Capitală.
Paulina Gabor, director general Autoritatea Naţională Fitosanitară-reporter: Dumneavoastră le-aţi consuma fără probleme, le-aţi da copiilor dumneavoastră...
- Absolut! Fac asta dintotdeauna. Le-am consumat şi le voi consuma fără nicio problemă.