Persoanele fizice si cele juridice, care incendiaza vegetatie uscata fara a anunta consiliile locale, vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 3.000 si 50.000 de lei, potrivit Garzii Nationale de Mediu (GNM).
In acest sens, GNM, prin Comisariatul General, a solicitat comisariatelor regionale si judetene din teritoriu sa transmita consiliilor locale o avertizare privind arderea miristilor, a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale, acestora revenindu-le sarcina de a comunica agentilor economici si persoanelor fizice detinatoare de terenuri obligatiile care le revin in vederea arderii miristilor si vegetatiei uscate in conditii de siguranta.
''Privind sanctionarea conform prevederilor legale a celor care se fac vinovati de incendiile produse, trebuie sa va implicati in mod deosebit, iar acolo unde este cazul, sa inaintati solicitare catre organele de politie in vederea cercetarii si solutionarii cauzelor. Aveti obligatia de a actiona cu corectitudine, promptitudine si profesionalism pentru indeplinirea in cel mai serios mod a sarcinilor de serviciu'', a precizat Ovidiu Daescu, Comisarul general al GNM.
Potrivit sursei citate, in caz de neconformare, vor fi aplicate sanctiuni constand in amenda de la 3.000 pana la 6.000 lei, pentru persoane fizice, si intre 25.000 si 50.000 lei, pentru persoane juridice.
Arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale este strict interzisa daca nu se impune ca o masura exceptionala in cazuri de carantina fitosanitara, sau pentru prevenirea raspandirii unor boli sau daunatori specifici.
In cazurile exceptionale (carantina fitosanitara, raspandirea unor boli sau daunatori), in scopul realizarii igienizarii terenurilor prin ardere, cetatenii au obligatia de a solicita si obtine, de la autoritatile competente, urmatoarele documente: accept de la Agentia pentru Protectia Mediului /APM/, permis de lucru cu focul de la primarie - obtinut dupa ce proprietarul terenului a primit acceptul de la APM.
'Inainte de inceperea lucrarilor de incendiere a vegetatiei uscate, vor fi comunicate data, intervalul orar si locul in care se intentioneaza efectuarea acestor lucrari la ISUJ si la Comisariatul Judetean al Garzii Nationale de Mediu si va fi informat Serviciul voluntar pentru situatii de urgenta al localitatii. Dupa incheierea lucrarilor, executantul trebuie sa predea emitentului permisul de lucru cu focul', se arata in comunicatul GNM.