"Numărul de cazuri şi zonele noi afectate cresc în pofida eforturilor, iar ţările au dificultăţi serioase în a controla şi a elimina maladia", a declarat Gregorio Torres, şeful departamentului ştiinţific din Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE).
Au fost raportate 285 de focare de pestă porcină africană au apărut în crescătoriile din Europa de la începutul acestui an. Numărul cazurilor se ridică la aproape 71.000 de animale.
În România există 197 de focare. În Republica Moldova şi în vestul Rusiei, au fost descoperite 5 focare noi săptămâna trecută.
Totodată, în regiunea Roma din Italia și în landurile Mecklenburg-Pomerania Occidentală şi Saxonia Inferioară din Germania au fost semnalate, fiind sacrificate aproape 2.800 de animale.
Pesta porcină provoacă moartea animalelor dacă nu este tratată dar multe sunt sacrificate pentru a opri transmiterea.
Deși nu se transmite la om, PPA reprezintă o provocare pentru industria cărnii de porc, Europa fiind "primul exportator mondial de porc şi produse pe bază de porc, cu aproape cinci milioane de tone exportate în fiecare an", arată Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).
Maladia a apărut în Africa de unde s-a răspândit în Europa şi Asia unde a dus la sacrificarea a sute de milioane de porci şi a modificat industria globală a cărnii de porc şi a nutreţului. Aajuns în Europa în anii 1960. Ulterior a fost declarată eradicată dar a revenit îmn 2007.
Virusul poate supravieţui mai multe săptâmâni în ambalajul unui sandwich contaminat.
Din cele 39 de ţări afectate după 2020, unele au reuşit să eradicheze pesta porcină, precum Belgia şi Cehia.
Totodată, Vietnamul a anunțat dezvoltarea unui vaccin, împreună cu parteneri din SUA.