x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Peste 20.000 de locuinţe noi

Peste 20.000 de locuinţe noi

de Daniela Ivan    |    02 Oct 2007   •   00:00
Peste 20.000 de locuinţe noi
Sursa foto: Marin Raica/

Peste 100 de proiecte imobiliare vor oferi circa 20.000 de locuinţe, de la garsoniere la vile de vacanţă, la Tărgul Imobiliar Timon. Valoarea totală a acestor investiţii se ridică la un miliard de euro.

Peste 100 de proiecte imobiliare vor oferi circa 20.000 de locuinţe, de la garsoniere la vile de vacanţă, la Tărgul Imobiliar Timon. Valoarea totală a acestor investiţii se ridică la un miliard de euro.

Dezvoltatorii vor prezenta proiecte atăt pentru clasa medie, căt şi pentru clasa de lux, amplasate atăt in Capitală, căt şi in alte oraşe: Costineşti, Baia Mare, Sinaia, Saturn, Bran, Galaţi, Iaşi. Tărgul se desfăşoară in perioada 3-7 octombrie in complexul World Trade Center Bucureşti.

PREŢURI. Cea mai ieftină locuinţă care se va vinde la tărg este o garsonieră de 27.000 de euro plus TVA in Saturn, preţul fiind valabil numai pe perioada tărgului. Tot in Saturn pot fi achiziţionate locuinţe in complexul Sofia Residence cu preţuri intre 32.900 şi 49.900 de euro plus TVA. Cea mai ieftină locuinţă in Capitală este o garsonieră in proiectul Pallady Towers, care poate fi contractată contra a 47.000 de euro plus TVA, adică cu 55.930 de euro. O altă ofertă este o garsonieră amplasată intre Chitila şi Mogoşoaia pe malul unui lac de nuferi care costă 62.000 de euro. Tot aici, in cartierul Lac de nuferi, un apartament cu trei camere cu o suprafaţă de 69,23 de mp se poate achiziţiona cu 165.000 de euro. La polul opus, cea mai scumpă locuinţă este un penthouse amplasat in centrul Capitalei pe Strada Giuseppe Verdi, care costă 1,5 milioane de euro.

PROBLEME. Dezvoltatorii de proiecte rezidenţiale susţin că nu pot să construiască mai ieftin pentru că preţurilor la terenuri au crescut in medie cu 30% de la inceputul anului şi pănă in prezent. "Preţurile terenurilor pe care se dezvoltă ansamblurile imobiliare sunt in creştere, iar dezvoltatorii au inceput să se orienteze pe construcţii de tip bloc pentru a valorifica mai bine terenul", a spus directorul general adjunct al companiei Ozer, Ileana Stanciu. Ea a precizat că cea mai mare problemă rămăne lipsa de forţă de muncă. "Migraţia foarte puternică se traduce in mod direct asupra calităţii execuţiei lucrării, mai ales asupra finisajelor", a mai spus Stanciu.

Tendinţă

In această toamnă se constată o stagnare a preţurilor la proiectele lansate in trecut. "Este doar o problemă de moment, creşterea fiind stopată de discounturi şi oferte speciale, dar va fi urmată de o creştere pe termen lung", a apreciat Vlad Vlăsceanu, director Timon. El a mai precizat că deprecierea leului in raport cu euro, creşterea preţurilor la materialele de construcţii şi scumpirea forţei de muncă vor conduce la creşteri de preţuri. In schimb, de anul viitor vom asista la primele scăderi de preţuri la apartamentele vechi, opinează Vlăsceanu.

daniela.ivan.@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic