x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Peste 25.000 de locuinţe noi

Peste 25.000 de locuinţe noi

de Daniela Ivan    |    28 Iun 2007   •   00:00
Peste 25.000 de locuinţe noi
Sursa foto: Karina Knapek/

Capitala este in şantier. 36 de proiecte rezidenţiale, care totalizează 25.000 de apartamente, sunt in construcţie in următorii doi-trei ani.

Imobiliar - Preţul locuinţelor va creşte, deşi se construieşte

Capitala este in şantier. 36 de proiecte rezidenţiale, care totalizează 25.000 de apartamente, sunt in construcţie in următorii doi-trei ani.

Bucureştiul este ţinta a tot mai mulţi dezvoltatori de proiecte imobiliare, atraşi de cererea foarte mare de apartamente şi de veniturile in creştere ale romănilor. Există deja 36 de proiecte anunţate, aflate in diferite stadii de execuţie, care totalizează 25.000 de unităţi, construite in următorii doi sau trei ani. "Ceea ce se construieşte nu va acoperi cererea. Piaţa este dinamică. Cei care stau in blocurile vechi vănd apartamentele şi se mută in ansamblurile noi. Cu timpul insă se vor tranzacţiona mai multe apartamente noi decăt vechi", a spus Ilinca Păun, director Direcţia rezidenţial la compania de consultanţă imobiliară Colliers.

CUMPĂRĂTORII. Proiectele noi se vănd foarte repede, inainte de a se incepe construcţia. "In primele şase luni ale anului au fost contractate 3.000 de locuinţe din complexurile rezidenţiale noi şi 4.000 de apartamente in imobilele vechi", opinează Păun. Spre apartamentele noi se indreaptă romănii cu venituri medii - intre 1.000 şi 1.500 de euro/lună/familie sau investitorii care cumpără cam 40% din totalul locuinţelor văndute. "Dintre investitori, cei locali cumpără două-cinci apartamente, oamenii de afaceri străini, din Grecia, Spania, achiziţionează căte 15-20 de unităţi, iar investitorii din SUA, Marea Britanie şi Israel preferă să cumpere pachete mari, de căteva sute de locuinţe. Ponderea investitorilor este de 25% străini şi de 15% romăni", a precizat ea. Circa 80% dintre investitori sunt din Israel, dar in ultimul timp vin şi investitori din Spania.

PREŢURI. Preţul de vănzare a apartamentelor variază intre 1.000 şi 2.200 de euro pe metru pătrat construit, atăt in cazul construcţiilor noi, căt şi al celor vechi. Vestea rea este că preţurile sunt in creştere, iar această tendinţă va mai continua incă doi-trei ani. De la inceputul anului, preţurile au avansat in medie cu 10% atăt pentru locuinţele noi, căt şi pentru cele vechi. "Creşterea preţurilor a fost chiar şi de 20% in anumite proiecte noi, cu locaţii bune. Preţurile vor continua să crească, dar cu un ritm mai lent decăt cel inregistrat anii trecuţi. De asemenea, pentru unele locuinţe amplasate in zone neexploatate sau care au potenţial de creştere, cum ar fi cele din partea de nord, creşterea va fi mai accentuată", a declarat Păun.

Investiţie

De ce să investesc intr-un apartament de locuinţe nou? Calculele arată că intr-un an această investiţie işi dublează profitul. Cum? "Aleg ca modalitate de plată 20% avans la contractare şi 80% la finalizarea proiectului. Dacă achiziţionez un apartament de 100.000 de euro dau 20.000 de euro avans. Intr-un an, valoarea apartamentului creşte, să spunem, cu 20%, deci, dacă vănd, iau pe apartament 120.000 de euro, mă duc la bancă, iau un credit de 80.000 pentru a achita apartamentul şi apoi il vănd cu 120.000 de euro. Imi rămăn deci 20.000 de euro intr-un an", explică Ilinca Păun. Ea a uitat insă să scadă dobănda la credit, care poate să mănănce foarte mult din profit. Insă afacerea merge foarte bine pentru cine poate să cumpere cu banii jos.

×
Subiecte în articol: economic