Instituţiile bancare au externalizat, în ultimii trei ani, credite neperformante în valoare de cinci miliarde de euro. În plus, acestea pregătesc pentru vânzare noi portofolii în valoare de 1,6 miliarde de euro în următorii doi ani, spune Cătălin Neagu, directorul general al companiei Top Factoring.
Băncile din România sunt nevoite să vândă creditele pe care nu le mai pot recupera de la clienţi pentru a-şi curăţa afacerea de împrumuturile cu probleme care trebuie provizionate la Banca Naţională. Asta înseamnă că pentru fiecare astfel de credit nerecuperat trebuie să blocheze bani la BNR. Aşa se explică de ce valoarea totală a împrumuturilor neperformnate externalizate de instituţiile bancare româneşti este printre cele mai mari din Europa. La rândul lor, firmele de creanţe se străduiesc să recupeze cît mai mult din aceste credite, dar spun că rata de succes depinde de cât de tinere sunt datoriile şi de tipul acestora, în special dacă împrumuturile au fost sau nu garantate. „Dacă timp de doi-trei ani nu s-au făcut acţiuni nici din partea băncii, nici din partea firmelor de colectare, procentul este mai redus, în jur de 25-30%”, a spus Cătălin Neagu, directorul Top Factoring, una dintre cele mai mari firme care activează în domeniul de recuperare creanţe din România.
“Băncile şi IFN-urile au început să apeleze la firmele de colectare chiar din momentul zero, adică după prima rată neplatită de client, şi în aceste situaţii rata de succes trece de 85%” - Cătălin Neagu, directorul general Top Factoring
Cine sunt clienţii firmelor de creanţe
Rău-platnicul are vârsta de 42 de ani, în medie, la data contractării creditului, şi-a plătit ratele timp de patru ani şi are o restanţă medie de 5.204 lei şi un venit lunar de 1.700 de lei. El plăteşte în medie o restanţă de 307 lei la bănci, potrivit unui studiu realizat pe un eşantion de peste 850.000 de cazuri administrate direct de către companiei Top Factoring. Cea mai mare valoare a unei plăţi a fost înregistrată în cazul băncilor, unde o femeie a plătit 86.198,52 lei. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că femeile au în medie o datorie mai mică decât bărbaţii. Cei mai buni clienţi debitori sunt artiştii, personalul din domeniul medical şi preoţii, iar cei care plătesc cel mai puţin sunt persoanele cu funcţii înalte, sportivii şi antreprenorii.
4 din zece datornici la bănci sunt din Muntenia. La polul opus se află Maramureşul, unde sunt doar doi.
Electrocasnicele, electronicele, calculatoarele, scuterele şi televizoarele sunt cele mai achiziţioante produse pentru care românii au făcut datorii la bănci.