x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie PetroChina a devenit cea mai valoroasă companie din lume

PetroChina a devenit cea mai valoroasă companie din lume

25 Mai 2009   •   00:00

PetroChina a devenit cea mai mare companie din lume, după ce a depăşit Exxon Mobil la capitalizare după ce pachetul chinez de stimulare a economiei a dus la o creştere a acţiunilor companiei, transmite Bloomberg.



Titlurile PetroChina au ajuns pe piaţa din Shanghai la 13,25 yuani, cu 3% mai mult faţă de vineri, ceea ce valorează compania la 336 miliarde de dolari, depăşind Exxon cu cele 335,9 miliarde de dolari. Creşterea a sosit după anunţul că a cumpărat c 2,2 miliarde de dolari Singapore Petroleum. Acţiunile PetroChina au urcat 29% în acest an.

PetroChina este prima companie care a ajuns la o capitalizare de 1 trilion de dolari (1.000 de miliarde de dolari). Compania a mai preluat 50% din titlurile AO Mangistaumunaigas pentru 1,4 miliarde de dolari, după ce China a mai fost de acord să împrumute alte 10 miliarde de dolari acestui stat.

Statutul de companie de stat al PetroChina îi permite să accepte mai puţin de la statele bogate în petrol în schimbul accesului la rezerve, sub termeni pe care Exxon, companie privată, i-ar găsi de neacceptat, potrivit lui Douglas Ober, administrator al Petroleum&Resources din Baltimore. China a fost de acord să acorde Rusiei, Kazahstan, Brazilia şi Venezuela împrumuturi de 49 de miliarde de dolari în schimbul furnizării de petrol. Guvernul chinez foloseşte rezervele sale de 1.950 miliarde de dolari pentru a cumpăra active energetice, ieftinite de declinul petrolului de la 147,47 de dolari în luna iulie 2008 la 60 de dolari pe baril acum.

China National Petroleum Corp, compania-mamă a PetroChina este cel mai mare dezvoltator de câmpuri din Sudan, şi a fost acuzată de SUA de sprijinirea genocidului din regiunea Darfur.

Rezervele PetroChina le-au depăşit în 2008 pe cele ale Exxon, după ce compania asiatică şi-a adăugat 890 de milioane de barili prin diverse descoperiri şi achiziţii. În acelaşi timp, rezervele Exxon au scăzut cu 3%, până la un echivalent de 21,1 miliarde de barili, destul ca să menţină producţia pentru 15 ani.

×
Subiecte în articol: economic miliarde dolari petrochina