x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petrom - Actiunile, vandute direct salariatilor

Petrom - Actiunile, vandute direct salariatilor

de Adrian N. Ionescu    |    29 Apr 2006   •   00:00
Petrom - Actiunile, vandute direct salariatilor

Dupa 1 mai va fi "dat pe lantul de avizare" proiectul de hotarare de guvern de vanzare prin banci a actiunilor Petrom catre salariati. Oficialii cred ca astfel se evita taraganarea situatiei.

Dupa ce va analiza eventualele observatii ale Asociatiei bancilor "si ale altora", Ministerul Economiei si Comertului (MEC) va finaliza proiectul de hotarare de guvern, care prevede vanzarea pachetului de 8% din actiunile Petrom destinat salariatilor direct catre acestia, potrivit unei declaratii de ieri a ministrului Economiei, Codrut Seres.

VARIANTA CASTIGATOARE. Varianta de vanzare prin intermediul Asociatiei salariatilor PAS Petrom, condusa de sogunul sindical Liviu Luca, a pierdut inca de cand i s-a opus premierul Calin Popescu Tariceanu. Daca ar fi fost preferata varianta PAS, "ar fi trebuit sa fie cel putin o ordonanta de urgenta sau un proiect nou de lege", a afirmat Seres, citat de Mediafax, lasand sa se inteleaga faptul ca, prin nesfarsitele sale dezbateri, Parlamentul ar fi putut taraganat procesul.

Vanzarea directa se va face prin cel putin 150 de puncte de lucru din toata tara ale unei banci sau ale unui consortiu. De cealalta parte, PAS Petrom a angajat deja serviciile bancii de investitii Credit Suisse First Boston, care ar urma sa crediteze achizitia, sa valorifice actiunile celor care nu au bani sa le plateasca si sa le distribuie castigul net.

PIATA. "Imediat dupa1 mai, in urma eventualelor observatii din partea reprezentantilor bancilor sau ale altora, vom da drumul acestui proiect pe lantul de avizare", a apreciat Seres, care spera ca vanzarea sa inceapa cat mai repede. De mai bine de doua saptamani, cotatia la Bursa a actiunilor Petrom a fost practic blocata "in reanimare", din cauza incertitudinilor privind decizia Guvernului. Actiunile abia s-au tranzactionat in jurul a 54 de bani/actiune, dupa ce la 6 aprilie au coborat la un minim de 51,5 bani. Analistii spun ca distributia actiunilor catre salariati ar putea scadea semnificativ cotatiile daca acestia vor fi grabiti sa le vanda masiv, crescand astfel oferta la Bursa. Ieri, cotatia Petrom s-a oprit la 56,5 bani/actiune, caz in care, potrivit cursului BNR valabil azi, pachetul salariatilor valoreaza de peste trei ori mai mult decat ii costa ca sa-l cumpere de la stat, 5,25 eurocenti/actiune.

×
Subiecte în articol: economic petrom