x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piaţa de mobilă duduie

Piaţa de mobilă duduie

14 Sep 2015   •   17:06
Piaţa de mobilă duduie

Afacerile producătorilor de mobilă vor depăşi în acest an 2,4 miliarde de euro, estimează Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România. Specialiştii din această industrie se bazează pe o creştere a pieţei cu 9% în acest an, faţă de 2014.

Producția de mobilă și-a reluat creşterea în 2012, după scăderea provocată de criză. Datele de la Statistică arată că anul trecut aceste afaceri au avansat cu 10% comparativ cu 2013 şi au ajuns la 2,2 mi-liarde de euro. Motorul au fost exporturile. Situaţia economică dificilă s-a simţit pe piaţa locală în 2008, când aceasta a crescut cu doar 2,5% faţă de 2007, ajungând până la 1,94 de miliarde de euro. În următorii trei ani, aceasta s-a redus şi de-abia în 2013 a întrecut valoarea din perioada de boom, depăşind două miliarde de euro.

Se reia consumul
Anul 2015 va duce la o creștere a vânzărilor de mobilă și pe piața locală, spun producă¬torii. Aceștia își bazează estimarea pe vânzările de locuințe care sunt în creștere, impulsionate în principal de programul Prima Casă. „Piața mobilei este aproape funcțional legată de cea imobiliară. Orice evoluție din piața imobiliară produce aceleași tendințe în comerțul cu mobilă. Acum se înregistrează o creștere, care nu este spectaculoasă. Numai o relansare a pieței imobiliare va duce și la o dezvoltare a pieței interne de mobilă”, a explicat Mihai Apopii, fondatorul companiei Tehnoprod.


Industria, în cifre
Exportul va ajunge la două miliarde de euro, iar consumul intern (inclusiv importul), la 865 de mili¬oane de euro, în 2015
Există peste 4.000 de producători, dintre care 3.000 sunt mici, dar 80% din mobilier îl fac cei mari.
Sunt 57.400 de angajaţi în industria mobilei.

Cele mai cău¬tate produ¬se la export sunt mesele, scaunele şi canapelele, care reprezintă peste 68% din vânză-rile în afara ţării.
 

×