Intrarea in funcţiune a unităţii 2 de la Cernavodă va permite autorităţilor să nu scumpească energia electrică pe timpul iernii, ba chiar le dă speranţa unor posibile ieftiniri pe termen lung.
Tarifele la energia electrică pentru consumatorii casnici s-ar putea reduce in perioada următoare, ca urmare a punerii in funcţiune a reactorului 2 al Centralei de la Cernavodă. Potrivit lui Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, in următoarea perioadă ar putea surveni o reducere, din moment ce preţul energiei produse de Nuclearelectrica este mai mic decăt preţul mediu de pe piaţă. El a precizat că punerea in funcţiune a reactorului 2 are loc in prag de iarnă, ceea ce inseamnă că această reducere nu va sosi in următoarele luni.
Astfel, deşi Vosganian a spus că preţul la Nuclearlectrica este cu mai mult de o treime mai mic decăt media pieţei, practic, la curentul electric se va menţine preţul actual.
COSTURI. Ionel Bucur, director al CNE Cernavodă, a declarat că in această privinţă trebuie făcută o delimitare intre costul de producţie şi costul total. "Costul total reflectă şi creditele contractate pentru finalizarea reactorului 2, care sunt destul de ridicate", a precizat el. Suma totală imprumutată de Nuclearelectrica este 650 milioane de euro. Teodor Chirică, directorul general al Nuclearelectrica, a adăugat că "preţul uraniului s-a dublat şi acum avem şi taxa de depozitare a deşeurilor, iar ANRE n-a luat in calcul la tarif şi acest fapt". El a precizat că se estimează că 70%-75% din energia produsă de Nuclearelectrica o să fie livrată pe piaţa reglementată, adică va ajunge la consumatorii casnici. Punerea in funcţiune a unităţii 2 va aduce o creştere cu 0,1% a PIB. Cei 5 TWh care vor fi produşi in 2008 vor aduce 150 de milioane de euro statului.