x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piaţa energiei, plină de bube

Piaţa energiei, plină de bube

01 Feb 2008   •   00:00

16:56:• Producerea, furnizarea, transportul şi distribuţia energiei electrice sunt pline de probleme. Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România a realizat o listă cu acestea. Disfuncţionalităţile merg de la politicile de preţuri, până la competiţie incorectă sau lipsa transparenţei.


Producerea, furnizarea, transportul şi distribuţia energiei electrice sunt pline de probleme. Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România a realizat o listă cu acestea. Disfuncţionalităţile merg de la politicile de preţuri, până la competiţie incorectă sau lipsa transparenţei.


Potrivit AFEER, "au apărut situaţii de competiţie incorectă şi acces discriminatoriu, în special datorită cadrului de reglementare neexplicit în cazul importurilor de energie electrică din ţările vecine care nu fac parte din UCTE, permiţând unui participant la piaţă nerespectarea obligaţiilor contractuale asumate, ceea ce a generat pierderi financiare”. Situaţia la care se face referire este importul de energie electrică din Republica Moldova efectuat anul trecut de către Electrica, ce a importat energie de la RAO UES, operator rus de import şi export de energie electrică din Transnistria. Problema cu această energie a fost că a fost cumpărată puţin mai ieftin din cauza secetei de anul trecut, însă intrarea acesteia în sistemul energetic naţional a dus crearea unor dezechilibre, care au fost plătite de către furnizori.


MONOPOL DÅUNÅTOR. Furnizorii mai reclamă caracterul de monopol al producţiei de energie electrică care a condus la protejarea producătorilor prin creşteri artificiale ale preţurilor de vânzare pe piaţa concurenţială. Mai exact, producătorii au urcat preţul pe OPCOM în 2007, ceea ce a făcut ca furnizorii să cumpere această energie scumpă, şi apoi să o distribuie tot la un preţ mare consumatorilor finali, în principal celor industriali. AFEER spune că aceste creşteri au avut influenţe directe în întreaga economie naţională.


Asociaţia mai reclamă şi situaţii de încălcare a accesului nediscriminatoriu la cantităţile de energie. Problema este simplă: ordinul 408 din 2006 obligă toţi producătorii de energie să vândă energia numai pe OPCOM. Însă pe OPCOm nu doar se vinde energie, ci se şi cumpără. Mai exact, Asociaţia Furnizorilor spune că au existat cazuri când producătorii au scos la vânzare energie la un preţ mare. În acelaşi timp, au existat cazuri când aceiaşi producători au răspuns la cererile de energie, cereri în care preţul de cumpărare stabilit de furnizor era mult mai mic decât preţul cu care în mod normal respectivul producător punea energia la vânzare.


ÎNTÂRZIERI. Furnizorii mai reclamă şi că Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a întârziat stabilirea cantităţilor de energie care să fie livrate pentru consumatorii casnici şi piaţa reglementată, ceea ce a afectat procesul de ofertare şi contractare a energiei electrice pentru consumatorii eligibili. Tot ANRE  a mai întârziat şi aprobarea tarifelor pentru Transelectrica, transportatorul naţional, precum şi necorelarea cu data licitaţiei anuale privind capacităţile de interconexiune. Acestea sunt legăturile Transelectrica cu sistemele energetice ale statelor din jurul României, iar această necorelare ar fi dus la creşteri artificiale ale preţurilor pentru folosirea acestor capacităţi, prin care se exportă sau importă energie.


"Piaţa reglementată nu este transparentă în privinţa cantităţilor şi a preţurilor de vânzare a energiei electrice, ceea ce poate influenţa negativ şi piaţa concurenţială” se mai precizează în comunicatul AFEER. Eliminarea acestor disfunţionalităţi ar fi, conform furnizorilor de energie electrică, în beneficiul consumatorilor finali.


PLUSURI. Dintre aspectele pozitive remarcate pentru anul 2007 sunt amintite intrarea în funcţiune a reactorului 2 de la Cernavodă, separarea distribuţiei de furnizare. Referitor la OPCOM se menţionează ca fiind pozitive alegerea băncii cont central pentru tranzacţiile cu energie electrică pentru Piaţa pentru Ziua Următoare şi introducerea pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale a unor contracte standard.

Asociaţia Furnizorilor are 23 de membri, furnizori licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică. Între aceştia sunt companii româneşti de stat (Electrica), dar şi multinaţionale (filialele locale ale Enel, E.ON, CEZ).

×
Subiecte în articol: economic piata electrica energie