x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piaţa scade cu 30% în 2009

Piaţa scade cu 30% în 2009

de Irina Crudu    |    04 Dec 2009   •   00:00
Piaţa scade cu 30% în 2009
Sursa foto: /istock

Piaţa de papetărie ar putea să scadă cu minimum 30% anul acesta, la circa 200 milioane de euro, după ce tot mai multe companii au renunţat la achiziţia de produse pentru confortul la birou şi s-au concentrat pe produsele de bază.



Dacă în anii trecuţi companiile achiziţionau şi produse mai scumpe, care să le asigure confortul la birou, anul acesta produsele de acest tip sunt încă în stoc, fiind achiziţionate doar ocazional. Companiile au cumpărat însă produsele standard, de la diverse tipuri de pixuri la hârtie, spune Dan Popa, directorul Depozitului de Papetărie. Produse de genul suportului de sprijinit picioarele sau a mapelor de piele nu mai au aşa mare căutare.

Că piaţa va scădea cu 30% sunt de părere şi reprezentanţii RTC Proffice, divizia de papetărie a grupului RTC şi unul dintre principalii jucători pe această piaţă. "Dacă la nivelul lui 2008 vorbeam despre o valoare globală a pieţei în jurul cifrei de 300 milioane de euro, pentru 2009 estimăm o contractare a acesteia cu cel puţin 30%, cu o depreciere mai mare în primul semestru al anului", a declarat Eliza Niţescu, Marketing & Communication Manager al RTC Proffice. Emil Deliu, director general al companiei Austral, explică faptul că principalul motiv pentru această scădere sunt concedierile la care au apelat multe companii. "Afacerile au scăzut în general anul acesta pe toate domeniile. Astfel că multe companii fie au dat faliment, mulţi oameni rămânând fără un loc de muncă, fie au apelat la reducerea numărului de angajaţi. Cum produsele de papetărie se adresează angajaţilor, este firesc ca în urma scăderii acestui număr să scadă şi nevoia de astfel de obiecte", a explicat Emil Deliu.

EFECTELE CRIZEI

Compania Austral, cu afaceri de 10,3 milioane de euro în 2008, a înregistrat o scădere de 19% în trimestrul unu al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru anul acesta Austral estimează o scădere a cifrei de afaceri de 20% faţă de cea de anul trecut, sub nivelul scăderii pieţei.

"Revenirea pieţei de papetărie depinde în mare măsură de revenirea economică generală. Ca urmare, dacă în 2010 economia va înregistra o creştere, vom asista şi la o revenire a pieţei de papetărie", explică Deliu.

Tot anul trecut, Depozitul de Papetărie a raportat o cifră de afaceri de 7,2 milioane de euro, pentru anul acesta vizând în cel mai bun caz o stagnare. În primul semestru al acestui an compania a crescut cu 6%, în pofida scăderii pieţei cu 25%, potrivit estimărilor cele mai optimiste ale jucătorilor din piaţă. Numărul de clienţi însă a crescut pentru Depozitul de Papetărie cu aproximativ 20%, la 10.000 în 2009, însă valoarea medie a unei comenzi a scăzut cu aproximativ 40%.

"Am reuşit să ne păstrăm cifra de afaceri mai ales prin investiţii, mărirea gamei de produse şi atragerea unui număr cât mai mare de clienţi din rândul companiilor mici şi mijlocii", explică Dan Popa. Totodată, s-au continuat şi investiţiile în online. "Am continuat ce am început anul trecut. În 2009 investind 75.000 de euro în online. Practic 20% dintre comenzi provin din acest mediu", a adăugat directorul companiei.

AFACERI LA JUMĂTATE

Compania Proffice, care a raportat afaceri de 63 milioane de euro în 2008, a scăzut la aproape jumătate în semestrul unu. Pentru anul acesta compania estimează o cifră de afaceri de 38 milioane de euro, principalul motiv fiind criza financiară din cauza căreia companiile şi-au redus din costuri cu 35%-40%. "RTC Proffice estimează o cifră de afaceri de 38 milioane de euro pentru 2009. Au fost luni în care s-au înregistrat scăderi ce au depăşit procentul de 50%, însă şi luni în care decalajul negativ faţă de 2008 a fost mai mic, spre exemplu, în septembrie, vânzările de produse şcolare au fost doar cu 5%-10% mai mici faţă de 2008, însemnând vânzări cumulate cu numai 20%-25%, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008", au precizat reprezentanţii RTC.

×
Subiecte în articol: economic