x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pierderile din agricultură se ridică în 2012 la 2,5-3 miliarde de euro

Pierderile din agricultură se ridică în 2012 la 2,5-3 miliarde de euro

de Agerpres    |    13 Sep 2012   •   17:57
Pierderile din agricultură se ridică în 2012 la 2,5-3 miliarde de euro

Pierderile inregistrate din cauza secetei la productia de cereale din Romania se ridica in acest an la 2,5-3 miliarde de euro, a declarat, joi, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu.

"Nu putem vorbi de pierderile agricultorilor, pentru ca acest lucru este greu de estimat. Ar trebui sa iei fiecare agent economic ca sa vezi in ce situatie se afla. Noi vorbim de pierderile de productie la toate cerealele, care se duc in acest an la 2,5 - 3 miliarde de euro", a spus Baciu.

Seful LAPAR a precizat ca productia medie la hectar a scazut in acest an la floarea soarelui cu 50%, iar la porumb cu 80%, comparativ cu anul 2011.

"Floarea soarelui este in proportie de 80% recoltata, deci putem estima o productie medie de 1.400-1.500 kilograme la hectar, adica cu 50% mai putin decat anul trecut. La porumb s-a terminat recoltatul in sudul tarii si a inceput in nord, dar se estimeaza intre 2.000 - 2.500 kilograme la hectar, care se raporteaza la o productie cu 70-80% mai scazuta decat in 2011", a spus Baciu.

Presedintele LAPAR considera ca seceta va aduce inevitabil o crestere a preturilor la alimente, acest fenomen fiind influentat si de ceea ce intampla la nivel mondial.

"La nivel mondial sunt productii foarte mici la toate culturile. Numai daca ne raportam la productia mondiala de porumb, aceasta este undeva cu 25-30 de milioane de tone mai mica decat in 2011, iar consumul este in crestere datorita cresterii cerintei de biocombustibili. Preturile alimentelor vor creste cu siguranta pentru ca nu stim daca se va acoperi necesarul de cereale atat pentru consumul uman cat si cel animal. Pe langa scumpirea cerealelor vor mai fi influente prin scumpirea energiei, a gazelor, prin devalorizarea leului. Obligatoriu o sa creasca si preturile la produsele din carne si din lapte", a spus Baciu.

Presedintele LAPAR mai spune ca suma cu care statul a incercat sa ajute fermierii, 100 de lei pe hectar, poate fi folosita decat pentru "15 litri de motorina sau o lada de banane".

×