x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Plaiasu capata atributii sporite

Plaiasu capata atributii sporite

21 Iul 2004   •   00:00

Agentia Nationala de Administrare Fiscala isi va extinde atributiile incepand de anul viitor, cand va deveni organul de colectare a contributiilor pentru pensii, asigurari de somaj si sanatate.

IOHANNA ONACA

Institutia condusa de Neculae Plaiasu va administra si colecta contributiile pentru asigurari sociale datorate de persoanele fizice, potrivit unui proiect de ordonanta elaborat de MFP. In prezent, contributiile de asigurari sociale (pensii), contributia de asigurari pentru somaj, contributia pentru asigurari sociale de sanatate si contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale sunt colectate de o serie de institutii, cum ar fi Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Proiectul de act normativ prevede ca aceste institutii vor avea in continuare atributii in ceea ce priveste gestiunea declaratiilor de asigurare si incheierea contractelor de asigurare.

SCHIMBARI DE PERSONAL. ANAF va prelua personalul acestora la nivel central si teritorial, angajatii urmand sa isi pastreze toate drepturile. Organele de control vor finaliza verificarile in ceea ce priveste contributiile sociale datorate de contribuabili pana la data de 15 decembrie a acestui an. Procedurile de colectare a datoriilor nefinalizate la data transferului de atributii vor fi continuate de catre ANAF, care va succede in drepturi institutiilor care se ocupa in prezent de colectarea contributiilor de asigurari sociale. De asemenea, Agentia va fi parte procesuala, de la 1 ianuarie 2005, in toate procesele specifice aflate pe rolul instantelor judecatoresti.

RESTANTE. In cazul in care dreptul de executare silita pentru anumite sume datorate sub forma de contributii sociale s-a prescris inainte de 1 ianuarie 2005, sumele respective raman in responsabilitatea institutiilor care gestioneaza in prezent contributiile. Contributiile sunt platite trimestrial, termenul limita fiind data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru. Normele de aplicare a acestei ordonante vor fi aprobate prin hotarare de Guvern pana la 30 octombrie.

ANGAJARI. In afara de largirea atributiilor, ANAF isi va majora si personalul. Autoritatea intentioneaza sa angajeze, prin conventii civile de prestari servicii, personal pentru incasarea si executarea silita a creantelor fiscale, potrivit unui proiect de ordonanta de Guvern elaborat de MFP. Persoanele angajate ar urma sa fie remunerate pe baza unor tarife maxime reprezentand un anumit procent din incasarile realizate. Plata va fi efectuata din amenzile incasate la bugetul de stat potrivit dispozitiilor legale.

In cazul in care unitatile teritoriale ale ANAF vor angaja personal pe baza conventiilor civile de prestari servicii, aceste persoane nu vor avea calitate de salariat si nu vor beneficia de drepturi de asigurari sociale sau de somaj. Conditiile de angajare si drepturile si obligatiile acestor persoane vor fi stabilite prin ordin al ministrului Finantelor.

FACILITATI

Guvernul va elimina o serie de facilitati acordate populatiei care lucreaza in zone declarate defavorizate, potrivit unui proiect de ordonanta de Guvern elaborat de Ministerul Finantelor Publice. Portivit Ordonantei privind regimul zonelor defavorizate, persoanele fizice care domiciliaza si au locul de munca in aceste zone beneficiaza de reducerea impozitului pe venit cu pana la 50%, acordarea unor tarife reduse de transport auto, tren si pe cai navigabile, precum si scutirea de Ia plata impozitului pe venitul agricol.

MAI MULTI BANI

Nivelul zilnic maxim al platilor in numerar pe care companiile le pot efectua in relatiile cu alte companii ar putea fi majorat de la 30 de milioane de lei la 75 de milioane de lei. In schimb, platile catre o singura companie ar putea fi limitate la 10 milioane de lei pe zi. In acelasi timp, vor fi interzise platile fragmentate in numerar pentru facturile care depasesc nivelul de 10 milioane de lei catre furnizorii de materii prime, materiale, semifabricate, produse finite, obiecte de inventar sau prestatori de servicii. De asemenea, Ministerul Finantelor a propus majorarea de la 30 de milioane de lei la 50 de milioane de lei a plafonului reprezentand sumele in numerar pe care firmele le pot detine in casieriile proprii la sfarsitul zilei. Depasirea acestui nivel va fi permisa numai cu sumele aferente salariilor si altor operatiuni cu persoane fizice, programate pe baza de documente justificative cu trei zile inainte de data platii. Nerespectarea prevederilor privind platile va fi sanctionata cu confiscarea sumelor care depasesc plafoanele si cu amenda.
×
Subiecte în articol: economic asigurari sociale