x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Plantele alimentare: surse naturale de energie și vitalitate

Plantele alimentare: surse naturale de energie și vitalitate

20 Apr 2023   •   09:00
Plantele alimentare: surse naturale de energie și vitalitate

Știai că cele mai multe produse alimentare pe care le folosim în mod uzual în bucătărie sunt obținute direct sau indirect din plante? Acestea reprezintă sursa principală de hrană care menține corpul uman sănătos. Multe dintre produsele alimentare pe care le folosim în hrana zilnică sunt derivate din tulpini, frunze și rădăcini, precum și din alte elemente ale diferitelor plante sau arbori.

Printre exemplele de plante alimentare se numără floarea-soarelui. Semințele sale au o valoare nutrițională excelentă și pot fi utilizate în prepararea unei game largi de feluri de mâncare: de la salate, la preparate dulci (batoane de semințe) sau mixuri de legume călite.

Plantele sunt printre singurele organisme care își pot produce singure hrana și obțin adesea mult mai multă hrană decât pot utiliza imediat, ceea ce duce la acumularea acestui surplus ca rezervă pentru utilizări viitoare. În urma proceselor organice de la nivelul plantelor rezultă carbohidrați, grăsimi și proteine, micronutrienții de bază ai alimentelor. Pe lângă acestea, mai sunt prezente și săruri minerale, acizi organici, vitamine și enzime care sunt necesare pentru sănătatea generală. Astfel, avem posibilitatea de a trăi armonios urmând o dietă 100% vegetariană.

Un alt aspect important de menționat constă în faptul că plantele depozitează hrana în diferite componente: în rădăcini, tulpini, frunze, fructe sau semințe. Fructele sau semințele oferă un surplus de energie și vitalitate pentru oameni. În categoria plantelor alimentare se regăsesc cerealele, leguminoasele și nucile. Toate dispun de substanțe nutritive și au un conținut scăzut de apă, ceea ce le sporește valoarea, întrucât pot fi depozitate și transportate cu ușurință.

În viața de zi cu zi este esențial să consumăm plante alimentare deoarece un organism sănătos are nevoie de o dietă echilibrată, bazată în special pe fructe și legume. Alimentele provenite din plante sunt o sursă bună de nutrienți și includ carbohidrați, vitamine, minerale, proteine și grăsimi.  

Dacă la începutul articolului am vorbit despre floarea-soarelui ca fiind o plantă alimentară excelentă pentru dieta ta, e bine să știi că există și o serie de legume pe care le poți încerca pentru un meniu echilibrat. Un exemplu ar fi cartoful dulce. Bogat în fibre și vitamina A, acest tubercul se poate integra cu ușurință în nenumărate rețete. Vrei să prepari ceva gustos, dar nu ai prea mult timp la dispoziție? Poți opta, de exemplu, pentru o rețetă de cartofi dulci la cuptor, asezonată cu un sos de iaurt și usturoi. Sau îi poți prepara drept garnitură, alături de diferite tipuri de carne, indiferent dacă ne referim la pui, porc sau vită. 

Nu în ultimul rând, o altă plantă alimentară pe care merită să o încerci este soia, un ingredient ce înlocuiește cu brio carnea din dietă. Poți prepara o quesadilla veggie savuroasă, „aripioare” vegane cu sos teriyaki, chifteluțe suedeze vegane sau pur și simplu poți încerca șnițelele din soia.

Practic, putem spune că în majoritatea situațiilor ne luăm doza zilnică necesară de energie din aceste plante alimentare esențiale. Alege să urmezi un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată!

×