x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Plata cu cardul devine obligatorie pentru toți comercianții din România. Legea a intrat în vigoare

Plata cu cardul devine obligatorie pentru toți comercianții din România. Legea a intrat în vigoare

de Redacția Jurnalul    |    17 Iun 2024   •   16:45
Plata cu cardul devine obligatorie pentru toți comercianții din România. Legea a intrat în vigoare

Începând de ieri, comercianții din România sunt obligați să ofere posibilitatea plății prin POS și nu mai au voie să refuze plata cu cardul, conform unei noi legi care a intrat în vigoare. Aceasta se aplică tuturor tipurilor de afaceri, inclusiv magazine, cafenele și florării.

Legea 406/2023, care reglementează utilizarea cardurilor bancare și plata cu cardul, prevede că toate persoanele fizice sau juridice înregistrate în registrul comerțului, conform Legii nr. 265/2022, trebuie să implementeze și să accepte cel puțin un instrument de plată fără numerar.

ANAF speră ca această măsură să contribuie la creșterea colectării de taxe, însă micii comercianți sunt nemulțumiți. Ei trebuie să plătească băncii un comision de 1% pentru fiecare tranzacție și, în plus, să suporte costurile de chirie lunară pentru POS, care variază între 15 și 50 de lei, în funcție de bancă.

Cei care nu se conformează noilor prevederi riscă amenzi de până la 50.000 de lei. Legea, care include și prevederi legate de avansurile cash din magazine, a intrat în vigoare pe 16 iunie, potrivit Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: card pos