x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Platforma online cu finanțări UE a fost activată

Platforma online cu finanțări UE a fost activată

de Dan Straut    |    17 Sep 2020   •   19:30
Platforma online cu finanțări UE a fost activată

Ministerul Economiei a activat, ieri, platforma online https://granturi.imm.gov.ro/ (fără www), prin care IMM-urile, PFA-urile, ONG-urile și cabinetele medicale individuale vor putea accesa fonduri europene de 2.000 până la 200.000 de euro per proiect, ca ajutoare de stat pentru ieșirea din criză. Platforma este gestionată tehnic de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

 

 

În prima etapă, aplicanții își creează un profil, cu user și parolă, în vederea accesării celor trei măsuri de sprijin instituite prin Ordonanța de Urgență nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile. Măsurile sunt prevăzute în Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19. Pentru început, nu contează nici ordinea înregistrării datelor, nici principiul „primul venit/primul servit!”, această etapă de preînregistrare fiind deschisă pe toată perioada de înscrieri la cele trei măsuri. „Pentru a putea încheia cu succes această etapă de preînregistrare, vă este necesară deținerea semnăturii electronice valide”, precizează Ministerul Economiei.

 

Ce fonduri se pot obține

 

Potrivit OUG 130/2020, finanțările se acordă prin trei subprograme (Măsuri) de sprijin.

- Măsura 1 - microgranturi de 2.000 de euro. Beneficiari: microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM) care nu au avut angajați anul trecut, PFA, ONG-uri și cabinete medicale individuale care au fost implicate în lupta anti-COVID-19.

- Măsura 2 - granturi de capital de lucru, între 2.000 și 150.000 de euro. Aici, beneficiarii eligibili vor fi IMM-urile (inclusiv microîntreprinderi) din lista de la anexa 2 a OUG 130/2020, plus ONG-urile de educație. Pentru Măsura 2 va fi alocat un buget de 350 de milioane de euro.

- Măsura 3 - granturi pentru investiții de până la 200.000 de euro. Bugetul total al acestei Măsuri este de 550 de milioane de euro, conform OUG 130/2020 și Ghidului Solicitantului realizat de Ministerul Fondurilor Europene pentru Ministerul Economiei.

 

Beneficiarii vor trebui să aibă depuse toate situaţiile financiare aferente anului 2019, să verifice autorizarea codurilor CAEN pe care vor aplica și să urmărească periodic site-urile imm.gov.ro şi economie.gov.ro

 

Firmele solicitante depun online planuri de afaceri/investiții care vor fi evaluate conform unei grilei de punctaj

×