Dupa seceta de anul trecut, Hidroelectrica isi va putea recupera o parte din pierderi datorita ploilor abundente din aceasta vara.
IOHANNA ONACA
Compania Hidroelectrica va realiza, in acest an, venituri de circa 13.000 miliarde lei si un profit de 1.200 miliarde lei, nivel superior estimarilor societatii, potrivit directorului general al companiei, Traian Oprea. Ploile din aceasta perioada vor ajuta societatea sa recupereze o parte importanta din pierderea de anul trecut. Pe primul semestru al acestui an, societatea a obtinut un profit brut de 600 miliarde lei (circa 18 milioane dolari) si venituri de circa 6.600 miliarde lei (200 milioane dolari).
In perioada 2004-2005, Hidroelectrica are in plan efectuarea unor reabilitari, modernizari si reparatii la grupurile energetice, investitii care se ridica la peste 3,4 miliarde de euro. O parte din fondurile pentru aceste proiecte vor proveni din valorificarea activelor la centralele de putere mica. Compania va organiza, in urmatorii doi ani, licitatii pentru vanzarea activelor detinute la 150 de microhidrocentrale, tranzactii din care se estimeaza ca se vor obtine 10-15 milioane de euro, potrivit lui Traian Oprea.
PROIECTE. Printre investitii se afla proiectul de amenajare a Jiului pe segmentul Bumbesti - Livezeni, in valoare de 92 milioane de euro. Contractorii sunt Romelectro si Hidroconstructia.
Un alt proiect este retehnologizarea centralei de la Raul Mare, Hateg, la care se lucreaza impreuna cu compania Enel. "Avem un memorandum cu Enel, pe baza caruia discutam si cautam solutii pentru retehnologizare", a spus directorul Hidroelectrica. Compania mai are in vedere retehnologizarea a trei grupuri de la centrala Lotru, valoarea totala a contractelor de executie fiind estimata la 62 milioane de dolari, precum si lucrari de retehnologizare la Portile de Fier.
Citește pe Antena3.ro
SCUMPIREA ELECTRICITATII
Pretul reglementat la care Hidroelectrica livreaza energie consumatorilor captivi ar putea fi majorat cu 50% anul viitor, urmand ca in 2007 sa se alinieze nivelului din UE, a spus Traian Oprea. Anul trecut, societatea a livrat electricitate la un pret reglementat de 5 dolari/ MWh, majorat de la 1 iulie la 12,1 dolari/MWh. O majorare de 50% inseamna un pret de furnizare de 17-18 USD/MWh, iar in 2007 Hidroelectrica ar putea vinde energia electrica la un pret reglementat de 20 dolari/MWh. Aceste valori se situeaza sub cele practicate de restul producatorilor de energie electrica. Si tarifele medii pentru energia electrica obtinuta in termocentrale vor creste in viitor, fiind estimate in 2007 la aproape 55 dolari/MWh. Astfel, pretul final de livrare catre consumatori ar putea ajunge, in 2007, la o medie de 94 dolari/MWh, fata de nivelul actual - circa 70 USD/MWh.