x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Polița PAD, mai scumpă

Polița PAD, mai scumpă

de Daniela Ivan    |    12 Oct 2016   •   19:00
Polița PAD, mai scumpă
Sursa foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Valoarea actuală a primei pentru asigurarea obligatorie a locuinţei (PAD) este foarte scăzută, motiv pentru care s-a creat un grup de lucru la nivelul PAID-UNSAR-ASF pentru a creşte capacitatea de reasigurare la un nivel mai mare, a declarat Francois Coste, preşedintele Consiliului de Administraţie al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). Printre măsurile propuse este şi introducerea unei franşize în cazul riscului de cutremur.

Pe de altă parte, obligativitatea încheierii poliţei PAD ar putea fi restrânsă numai pentru imobilele cu destinaţie de locuinţe care sunt în mod efectiv utilizate în acest scop, nu şi pentru imobilele utilizate integral în scop comercial.

În plus, capacitatea de reasigurare pentru catastrofe naturale a fost mărită de la 600 de milioane de euro la 800 de milioane de euro, cea mai mare din Europa Centrală şi de Est.

Poliţa obligatorie de asigurare PAD acoperă trei riscuri specifice României: cutremur, inundaţie şi alunecare de teren. Preţul unei poliţe care acoperă suma de 20.000 de euro este de 20 de euro pe an pentru locuinţele de tip A (construite din cărămidă sau beton armat) şi de 10 euro pe an, pentru o despăgubire de 10.000 de euro, pentru cele de tip B, din cărămidă nearsă sau pământ. 

Numai 1,7 milioane de locuinţe au poliţă PAD, iar valoarea asigurată se ridică la 32 de miliarde de euro

 

 

×