x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banca Centrală Europeană e gata să relaxeze politica monetară. Germania rămâne o povară pentru UE

Banca Centrală Europeană e gata să relaxeze politica monetară. Germania rămâne o povară pentru UE

de Redacția Jurnalul    |    12 Aug 2024   •   22:28
Banca Centrală Europeană e gata să relaxeze politica monetară. Germania rămâne o povară pentru UE
Sursa foto: Hepta/Banca Centrala europeana

BCE ar putea reduce rata dobânzii de şase ori până la finalul lui 2025, arată cel mai recent sondaj realizat de Bloomberg în rândul economiştilor, scrie Ziarul Financiar.

Rata ar putea ajunge până la 2,25% în decembrie 2025, după şase reduceri consecutive de un sfert de punct. Anterior, economiştii preconizau că acest nivel va fi atins abia în al doilea trimestru din 2026.

BCE a început să taie din costurile de împrumut în iunie, pe fondul unei încrederi sporite că inflaţia se va reduce în timp util până la pragul de 2%.

Oficialii n-au dat semne că vor urma şi alte reduceri ale ratelor invocând un context economic incert.

Presiunile salariale care alimentează inflaţia i-au făcut pe unii oficiali din cadrul ultimei reuniuni a BCE să îşi pună semne de întrebare cu privire la o viitoare rundă de relaxare a politicii monetare în acest an.

De atunci, perspectivele s-au deteriorat, iar cei voiau reduceri mai rapide ale ratei dobânzii au început să facă şi mai multe presiuni în acest scop.

Creşterea sectorului privat din zona euro s-a oprit în luna iulie, iar Germania rămâne o povară pentru restul regiunii. Economiştii care au participat la sondaj şi-au revizuit negativ prognozele pentru cea mai mare economie a Europei şi prevăd o creştere economică de doar 0,1% în acest an.

(sursa: Mediafax)

×