x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Porcii crescuți în gospodării nu mai pot fi vânduți. Restricții și la transportul animalelor

Porcii crescuți în gospodării nu mai pot fi vânduți. Restricții și la transportul animalelor

de Redacția Jurnalul    |    05 Noi 2023   •   15:20
Porcii crescuți în gospodării nu mai pot fi vânduți. Restricții și la transportul animalelor

Persoanele care cresc porci în gospodării țărănești nu îi mai pot vinde, potrivit noilor norme.

Porcii crescuți în gospodărie nu mai pot fi vânduți | ANSVSA, noi norme la Legea porcului

Aceștia sunt obligați să declare animalele la primărie, în Registrul Agricol.

Prin urmare, în mediul rural, oamenii vor putea crește în gospodării porci doar pentru consumul familiei, transmite antena3CNN.

Mișcarea porcinelor dintr-o exploatație comercială sau non-comercială se va face astfel: 

a) în exploataţia noncomercială de porcine, porcii sunt crescuți exclusiv pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial și se interzice comercializarea porcilor, precum și a produselor provenite de la aceștia;

b) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform autorizată sanitar veterinar se poate efectua având ca destinaţie:

  • exploatații noncomerciale;
  • exploataţiile comerciale înregistrate sanitar-veterinar;
  • exploataţiile comerciale autorizate sanitar-veterinar;
  • abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național;

c) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform înregistrată sanitarveterinar se poate efectua având ca destinaţie:

  • exploatații noncomerciale;
  • exploataţie comercială înregistrată sanitar-veterinar;
  • abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44, alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național, se arată în documentul ANSVSA

Restricții la transportul porcilor

Transportul porcinelor vii este permis numai cu mijloace de transport înregistrate/autorizate sanitar-veterinar.

Mijloacele de transport animale vii trebuie să fie curățate și dezinfectate după fiecare descărcare de animale, indiferent dacă este la un abator sau la o exploatație de animale.

Operațiunea de curățare, spălare și dezinfecție a mijloacelor de transport pentru animale vii se atestă prin încheierea unui proces-verbal de dezinfecție a mijlocului de transport animale vii, de către unitatea de curățare, spălare și dezinfecție a mijloacelor de transport animale vii, autorizată sanitar veterinar, care a efectuat operațiunea.

Toate procesele-verbale încheiate în urma efectuării curățeniei, spălării și dezinfecției mijloacelor de transport animale vii se consemnează înr-un registru de evidență a proceselor verbale de dezinfecție a mijloacelor de transport animale vii, se mai arată în documentul publicat de ANSVSA .

Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023 privind exploatațiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane în România au fost publicate pe 02.10.2023.

×