x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ocupații din altă epocă la instituţiile de stat

Ocupații din altă epocă la instituţiile de stat

de Cristian Anton    |    29 Iun 2018   •   16:07
Ocupații din altă epocă la instituţiile de stat

În economia duduitoare a României secolului XXI există instituţii de stat care încă mai au pe statul de plată meserii din vremuri de mult apuse. Administraţia Canalelor Navigabile, de pildă, are angajaţi pe posturile de operator xerox sau spălător auto, meşteşuguri care nu prea se mai găsesc în organigrama vreunei companii de stat. În plus, există ministere care au angajaţi bufetieri cu normă întreagă, deşi peste tot evenimentele de protocol sunt asigurate de firme de catering. Pe de altă parte, în cazul meseriilor consacrate, precum cea de şofer, putem vorbi de discrepanţe salariale însemnate între ministere, un conducător auto de la Turism având un salariu triplu faţă de alte ministere.

Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile (CN ACN) SA Constanţa are, probabil, cea mai ciudată organigramă dintre instituţiile publice. Potrivit unui document publicat pe site-ul companiei de stat, pe lângă posturi inedite precum cel de inspector documente secrete sau funcţionar facturare (deşi există şi contabili), aflăm de meserii desprinse din alte lumi. Astfel, la ACN sunt angajaţi operatori de telefonie - un job cel puţin desuet în aceste vremuri, plătit însă cu 1.909 lei, dar şi spălători auto (deşi compania nu are spălătorie auto, iar astfel de servicii sunt externalizate peste tot în lumea reală) - cu un salariu net de 1.563 lei. Tot la compania de stat constănţeană există pe statul de plată operatori de calculator, cu un salariu de 1.909 lei, deşi e greu de crezut că mai poate exista în ziua de azi cineva care să nu ştie să folosească un computer măcar pentru a scrie un text, cunoştiinţele minime de operare fiind obligatorii la angajare.

Acelaşi director de şase ani

De departe cea mai exotică meserie remunerată din organigrama ACN este însă cea de operator xerox, cu un salariu de 1.909 lei. Este greu şi de imaginat cu ce s-ar ocupa, în realitate, un astfel de angajat într-o companie de navigaţie, ţinând cont şi de faptul că fiecare şef de serviciu sau director are obligatoriu la îndemână cel puţin o secretară şi câţiva consilieri.

419 angajaţi are Administraţia Canalelor Navigabile, acelaşi număr în ultimii trei ani

Cu aceşti angajaţi, societatea constănţeană de stat care are în grijă Canalul Dunăre- Marea Neagră a raportat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de 45,5 milioane de lei şi un profit net de aproape 2,5 milioane de lei. ACN are ca director general pe fostul consilier local PSD Daniel Georgescu, aflat pe această funcţie de mai bine de şase ani. Şi pentru că arătam salariile celor cu funcţii ciudate din companie, trebuie spus că directorul general are o leafă lunară de 26.196, 5 lei.

Bufetier de minister

Meserii trăznite, care aparent nu ar avea ce căuta pe organigramă, se găsesc şi prin ministere. Astfel, Ministerul Economiei are angajat în aparatul central un bufetier cu normă întreagă, pe care îl plăteşte cu 2.000 de lei pe lună, salariu de bază. Asta în condiţiile în care, pentru orice eveniment, sunt angajate special firme de catering, care asigură inclusiv servicii de servire. Şi Ministerul Finanţelor Publice are bufetier, ba chiar doi, pe care îi plăteşte cu câte 2.075 de lei pe lună.

Lefuri de demnitari pentru şoferii de la Turism

Nu doar ocupaţiile ciudate atrag atenţia la instituţiile de stat, acolo unde acestea binevoiesc să le facă publice. Şoferii sunt, fără doar şi poate, indispensabili într-un minister. Discrepanţele salariale sunt însă de-a dreptul uriaşe, pentru că fiecare ministru stabileşte singur lefurile angajaţilor săi. Aşa se face că la Ministerul Energiei un şofer câştigă 2.205 lei pe lună, unul de la Ministerul Transporturilor încasează 2.317 lei, în timp ce, la Ministerul Educaţiei Naţionale, cei zece şoferi din organigrama structurii centrale au salarii cuprinse între 2.205 şi 3.800 lei. De asemenea, Ministerul Finanţelor are pe statul de plată a aparatului central 16 şoferi, care încasează însă acelaşi salariu lunar, de 2.524 lei.

Peste 1,2 milioane de angajaţi lucrează la stat, iar numărul acestora este în continuă creştere, datorită majorărilor salariale semnificative şi a numeroaselor facilităţi oferite

Toţi cei de mai sus se vor înverzi însă de invidie când vor afla cât câştigă omologii lor de la Ministerul Turismului, o instituţie de stat mai degrabă nesemnificativă. Potrivit listei cu salariile plătite în luna martie, publicată pe site-ul ministerului, un şofer are salariul lunar cuprins între 5.786 şi 6.000 lei, la care se adaugă un spor de condiţii vătămătoare de minim 868 lei, respectiv maxim 900 lei. Adică mai mult decât triplu faţă de un şofer din celelalte ministere, mult mai importante şi mai bogate.    

×
Subiecte în articol: posturi institutii de stat