x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prea saraci pentru asigurari private

Prea saraci pentru asigurari private

25 Mai 2005   •   00:00

Romanii vor asigurari private de sanatate, in proportie de 60%, dar nu prea si le pot permite, reiese din datele companiilor de asigurari de sanatate, prezentate Forumului International de Asigurari- Reasigurari.



  • de EUGENIA MIHALCEA

  • SISTEM. Bolnavii raman la mila statului, deoarece nu au bani pentru a-si incheia o asigurare privata de sanatate
    In tara noastra sunt 4,6 milioane de platitori de contributii la fondul de asigurari sociale de sanatate, din 6 milioane de persoane potentiale si, culmea, 8 milioane de bolnavi cronici. Se pot ocupa asiguratorii privati de cei care apartin pietei sociale a serviciilor de sanatate, de pensionarii care sunt scutiti de plata CAS? Raspunsul unanim al acestora a fost ca nu. In schimb, isi doresc o redirectionare a celor 13,5% din salariu platit de angajati la sistemul de stat de sanatate, o deductibilitate a cheltuielilor, care ar veni, in opinia lor, in ajutorul salariatilor.

    STUDIU. Locuitorii Capitalei spun, in proportie de 49,2%, ca ar fi dispusi sa-si incheie o asigurare privata de sanatate, daca primele de asigurari ar fi deductibile integral, adica daca ar putea recupera toti banii platiti la regularizarea impozitului pe venitul global. Aceasta reiese dintr-un studiu al Sensimark, realizat in perioada aprilie - mai 2005, in Bucuresti, pe un esantion de 912 persoane. Daca primele de asigurare ar fi deductibile partial, numai 23,7% dintre respondeti si-ar incheia asigurare privata de sanatate.

    RELATII. Pe de alta parte, 63,6% dintre bucuresteni sunt ferm convinsi ca, daca au o problema de sanatate, nu vor fi tratati corespunzator decat daca dau bani medicului sau ii duc un cadou. 49,8% dintre intervievati au spus ca sunt bine tratati numai daca au relatii. Numai 44,4% dintre bucuresteni ar fi dispusi sa-si incheie o asigurare privata de sanatate. Cei care ar vrea sa-si incheie asigurari private sunt tineri pana in 35 de ani, care lucreaza in mediul privat, cu studii superioare si venituri de peste 7 milioane de lei pe luna. In cazul asigurarilor private, se ia in considerare riscul de imbolnavire, iar sistemul public are obligatia sa trateze persoanele oricat de bolnave sau sarace ar fi.

    ×
    Subiecte în articol: sanatate economic