x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Preluare - Prima banca israeliana in Romania

Preluare - Prima banca israeliana in Romania

05 Sep 2005   •   00:00

Cursa pentru Eurom Bank se apropie de sfarsit; dintre bancile si fondurile de investitii straine cu care banca romaneasca a purtat discutii aproape doi ani, Bank Leumi este cea alaturi de care Eurom Bank si-a gasit valori comune de afaceri (stabilitate, temeinicie si deschidere la nivel mondial).

Anuntate oficial pe RASDAQ, demersurile de preluare se vor finaliza la sfarsitul acestui an, urmand ca din 2006 sa inceapa demersurile pentru integrare. Desi in stadiu avansat, actiunile pentru fuziune vor continua temeinic, fara a omite nici o procedura: pana in prezent s-a realizat pe deplin due diligence: au venit reprezentantii Bank Leumi, au evaluat Eurom Bank, au cerut referinte de la BNR. Eurom Bank face parte din grupul Robinson, un holding ce cuprinde institutii financiare, comerciale si industriale internationale si in prezent este detinuta, in proportie de 90%, de grupul olandez Kolal BV. "Se intampla la noi ceea ce s-a intamplat in majoritatea bancilor romanesti care au fost preluate de catre banci straine, ceea ce confirma faptul ca sistemul bancar autohton este stabil", explica Benesh Avital, presedintele CA al Eurom Bank. Bank Leumi este cea de-a doua banca din Israel (ca marime) cu o cota de piata de 31%, active bancare de 58,5 miliarde USD (adica de mai bine de doua ori sistemul bancar romanesc), 3,6 miliarde capital, o valoare la bursa de 4,3 miliarde si a obtinut, in prima jumatate a anului, un profit de 250 milioane USD (conform informatiilor din 30 iunie, publicate oficial saptamana trecuta).

INVESTITORI. Recenta preluare are toate sansele sa devina o poarta deschisa pentru investitorii straini. Politica strategica a Bank Leumi este, inca din anii ’60, sa mearga dupa clienti. Cum o serie de investitori strategici, atat din Israel, cat si din alte tari, si-au exprimat interesul pentru Romania, banca le-a venit in intampinare, asa cum s-a intamplat peste tot in lume. De altfel, pe langa cele 240 de sucursale in Israel, Bank Leumi are 49 de agentii si reprezentante mondiale: Franta, Germania, Luxemburg, Elvetia, Marea Britanie, Canada, SUA, Argentina, Brazilia, Chile, Mexic, Panama, Uruguay, Venezuela, Australia, Hong-Kong si Africa de Sud. Pentru investitorii straini, banca romaneasca urmeaza sa acorde un pachet complex de consultanta de afaceri pentru piata autohtona, cu exceptia serviciilor de planificare a taxelor, pentru care Eurom Bank nu are expertiza necesara.

AVANTAJE. O data cu banca israeliana, in Romania vor mai intra sigur si alte grupuri financiare: companii de asigurari sau chiar si alte banci. Principalul segment spre care se vor indrepta noii investitori sunt constructiile, urmate indeaproape de sectorul agricol. In ceea ce priveste constructiile, se va putea lucra si la noi, dupa acel "constructions plan" care se foloseste in Israel, ceea ce inseamna ca fiecare client are sa primeasca garantii bancare pentru contractul de constructii pe care il deruleaza cu antreprenorul. In acest sens, Eurom Bank va introduce si creditul ipotecar, datorita surselor pe termen lung provenite de la Bank Leumi. Cat despre clientii autohtoni, acestia vor avea parte de stabilitatea si temeinicia unei banci cu o traditie de peste 100 de ani.

In ceea ce priveste experienta personala de 43 de ani pe care presedintele Eurom Bank o are cu Bank Leumi, Benesh Avital explica: "Cei care poarta negocierile sunt actionarii. Eu, in acest moment, reprezint Eurom Bank. E adevarat ca, datorita faptului ca in Consiliul de Administratie al bancii mai sunt oameni de afaceri israelieni, vorbim aceeasi limba: atat la nivel concret, ebraica, dar si la nivel de afaceri, avem acelasi cod in etica afacerilor internationale."

×