x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie G7 vrea prelungirea, implementarea integrală și extinderea acordului privind cerealele din Marea Neagră

G7 vrea prelungirea, implementarea integrală și extinderea acordului privind cerealele din Marea Neagră

de Redacția Jurnalul    |    23 Apr 2023   •   12:00
G7 vrea prelungirea, implementarea integrală și extinderea acordului privind cerealele din Marea Neagră
Sursa foto: Hepta

Grupul celor șapte puteri economice (G7) a cerut duminică „prelungirea, punerea în aplicare integrală și extinderea” unui acord esențial pentru exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, au declarat miniștrii agriculturii din cadrul grupului într-un comunicat, transmis de Reuters.

Intermediat de Națiunile Unite și Turcia, acordul a fost semnat la Istanbul în iulie anul trecut, permițând Ucrainei să exporte peste 27 de milioane de tone de cereale prin mai multe porturi de la Marea Neagră.

Rusia, care și-a invadat vecinul ucrainean în februarie 2022, a semnalat cu fermitate că nu va permite ca acordul să continue după 18 mai, deoarece nu a fost îndeplinită o listă de cereri pentru a facilita propriile sale exporturi de cereale și îngrășăminte.

În comunicatul de după o reuniune de două zile la Miyazaki, în Japonia, miniștrii agriculturii din G7 au „recunoscut importanța” acordului, spunând: „Susținem cu tărie extinderea, implementarea deplină și extinderea (Inițiativei pentru cereale din Marea Neagră) BSGI”.

„Condamnăm încercările Rusiei de a folosi alimentele ca mijloc de destabilizare și ca instrument de coerciție geopolitică și ne reiterăm angajamentul de a acționa în solidaritate și de a-i sprijini pe cei mai afectați de militarizarea alimentelor de către Rusia”, se arată în comunicat.

Membrii G7 „sunt pregătiți” să sprijine redresarea și reconstrucția Ucrainei, inclusiv prin oferirea de expertiză în ceea ce privește deminarea terenurilor agricole și reconstrucția infrastructurii agricole, se arată în document.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, urmează să discute cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în această săptămână, la New York, despre acordul de export de cereale din Marea Neagră cu Ucraina.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: acord cereale neagra