x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Preşedintele Benzinarilor Particulari : În 2012 litrul de benzină poate ajunge la 7 lei!

Preşedintele Benzinarilor Particulari : În 2012 litrul de benzină poate ajunge la 7 lei!

04 Oct 2011   •   08:18
Preşedintele Benzinarilor Particulari : În 2012 litrul de benzină poate ajunge la 7 lei!

Anul viitor, benzina si motorina ar putea ajunge la 7 lei/litru. Declaratia apartine presedintelui Asociatiei Benzinarilor Particulari Ion Tache. "La sfarsitul anului, am putea vedea un pret de 6 lei pe litru la aproape toate produsele petroliere, iar in cursul anului viitor, pretul carburantilor ar putea ajunge la 7 lei pentru un litru", a declarat la Europa FM Ion Tache.

Numai in 2010, benzina si motorina s-au scumpit cu 30%. O noua majorare de pret a fost operata la 1 ianuarie, odata cu cresterea accizei la carburanti, cand s-a ajuns ca benzina sa coste peste 5 lei litrul, iar sortimentele de top sa se apropie de 6 lei/litru. Ion Tache, presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari, sustine ca, daca statul nu va lua masuri, situatia se va agrava.

Accizele vor fi calculate anul viitor la un curs de 4,3001 lei/euro, anuntat luni de Banca Centrala Europeana (BCE), rata de schiimb fiind cu 0,8% mai mare fata de cea utilizata in acest an, de 4,2655 lei/euro.

Nivelul accizei in lei este stabilit, potrivit Codului Fiscal, prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar anuntat de BCE pentru prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent.

Cursul de schimb anuntat la 1 octombrie 2010 a fost cu numai 0,07% mai mic fata de cel folosit la calculul accizelor pentru anul trecut.

×