x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie O nouă lovitură pentru firmele românești. Costul energiei cel mai mare din UE. Avem prețuri de trei ori mai mari decât Portugalia sau Finlanda

O nouă lovitură pentru firmele românești. Costul energiei cel mai mare din UE. Avem prețuri de trei ori mai mari decât Portugalia sau Finlanda

de Redacția Jurnalul    |    19 Mar 2024   •   14:15
O nouă lovitură pentru firmele românești. Costul energiei cel mai mare din UE. Avem prețuri de trei ori mai mari decât Portugalia sau Finlanda
Sursa foto: Riccardo Annandale - Unsplash.com

Afacerile românești se confruntă cu o provocare serioasă în contextul actual. Conform statisticilor Comisiei Europene, companiile din țara noastră suportă cele mai mari costuri la energie din întreaga Uniune Europeană. Cu prețuri de aproape de trei ori mai mari decât cele plătite de companiile din Portugalia sau Finlanda, mediul de afaceri din România se confruntă cu o povară financiară considerabilă.

Situația a devenit și mai tensionată odată cu creșterea prețurilor la energie în întreaga Uniune Europeană, fenomen ce a avut loc în urma invaziei Ucrainei de către armatele rusești. Astfel, prețul mediu plătit de o companie de talie medie din UE a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la 0,21 euro pe MWh în 2023, față de 0,18 euro pe MWh în 2022, potrivit Antena 3 CNN.

Cu toate acestea, companiile mijlocii din România se află în fruntea clasamentului în ceea ce privește costurile la electricitate, plătind un impresionant 0,33 euro pe MWh. Pe locurile următoare se situează companiile din Ungaria, cu 0,30 euro pe MWh.

În contrast, cele mai mici prețuri la energie sunt înregistrate în Finlanda și Portugalia, unde companiile plătesc doar 0,10 euro pe MWh.

Însă acestea nu sunt singurele provocări cu care se confruntă mediul de afaceri din România. Costurile cu forța de muncă și taxele au înregistrat și ele creșteri semnificative în 2024, ceea ce a adăugat presiune suplimentară asupra companiilor locale.

×