x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Preţurilor la gaze au explodat în Europa, de frica perturbării aprovizionării

Preţurilor la gaze au explodat în Europa, de frica perturbării aprovizionării

de Redacția Jurnalul    |    10 Aug 2023   •   09:15
Preţurilor la gaze au explodat în Europa, de frica perturbării aprovizionării

Preţurile gazului natural în Europa au crescut cu aproximativ 40%, miercuri, în contextul în care potenţialul perturbării la nivel mondial a aprovizionării cu gaz natural lichefiat din Australia a generat temeri pe pieţele de tranzacţionare, informează cotidianul Financial Times.

Preţurile pe platforma europeană TTF (Title Transfer Facility) s-au majorat până la peste 43 de euro pe megawatt/oră, de la 30 de euro în şedinţa de marţi, atingând cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii iunie până acum.

Creşterile de preţuri au fost generate de informaţii privind planurile declanşării grevelor la uzine de gaz lichefiat din Australia, în contextul în care angajaţii sunt nemulţumiţi de salarii şi de siguranţa la locurile de muncă. Mulţi intermediari ai platformelor de tranzacţionare nu se mai aşteaptă ca preţurile la gaze să scadă din cauza acestei situaţii.

Acţiunea evidenţiază faptul că, în pofida volumului mare de rezerve de gaz din spaţiul Uniunii Europene, criza energiei care afectează Europa de aproape doi ani nu s-a încheiat încă, pieţele resimţind nervozitate din cauza vulnerabilităţii surselor de aprovizionare.

Chiar dacă gazul lichefiat din Australia ajunge rar în mod direct în Europa, Uniunea Europeană a devenit din ce în ce mai dependentă de transporturile de gaze pe mare, în condiţiile necesităţii înlocuirii gazelor din Rusia după izbucnirea războiului din Ucraina.

"Chiar dacă stocurile de gaz sunt pline, acest lucru nu înseamnă automat că totul este bine. Totul depinde de ce iarnă vom avea, un lucru necunoscut în acest moment. Încă există riscuri privind aprovizionarea cu gaz a Europei", apreciază Callum Macpherson, director în cadrul grupului Investec.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: pret gaze europa cresteri