Condițiile meteo nefavorabile au provocat scăderea cu 50% a producției din perioada octombrie 2022-februarie 2023 în Spania, cel mai mare producător mondial de măsline, potrivit CNBC.
„Problemele care contribuie la creşterea preţurilor la maxime istorice sunt în mare măsură vremea proastă şi o perioadă de secetă severă pentru o mare parte din regiunea Mării Mediterane, dar cel mai important în Spania, care este un mare producător şi exportator de ulei de măsline”, explică aexpertul în seminţe şi uleiuri vegetale de la Mintec, Kyle Holland.
În luna martie precipitațiile au fost cu 36% mai puține decât media lunară, conform Ministerului Tranziţiei Ecologice din Spania.
„Condiţiile meteorologice extrem de proaste au însemnat că Spania a produs o recoltă de ulei de măsline de aproximativ 630.000 de tone, în scădere faţă de recolta obişnuită de 1,4 până la 1,5 milioane de tone”, a mai spus expertul.
Astfel că această țară a înregistrat 36 de luni de precipitații sub medie iar previziunile arată că dacă nu vor fi ploi, randamentele vor fi și mai scăzute.
"Se pare că seceta care se desfăşoară în Europa, cel mai important în cea mai mare regiune producătoare de ulei de măsline din Spania, a provocat o penurie globală de ulei de măsline”, a spus David Valmorbida, preşedintele Asociaţiei Australiane a Uleiului de Măsline.
La aceasta s-a adaugă și lipsa uleiului de floarea soarelui ca urmare a războiului din Ucraina.
„Declanşarea războiului din Ucraina, care a creat o penurie globală de ulei de floarea-soarelui, a mărit şi mai mult cererea de ulei de măsline”, a afirmat Holland.
Cererea uleiurilor alimentare a crescut din 2020 după ce consumatorii au început să gătească mai mult acasă, ca urmare a pandemiei de COVID-19.
„Consumatorii au început deja să reducă în mod substanţial consumul de ulei de măsline, în primul rând, fiind mai puţin generoşi în utilizare, dar, în al doilea rând, trecând la uleiuri vegetale sau de seminţe, sau la diferite amestecuri de uleiuri”, a mai spus Valmorbida.