x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prețul unui aliment explodează din cauza secetei. Europa se îndreptă spre Asia

Prețul unui aliment explodează din cauza secetei. Europa se îndreptă spre Asia

de Redacția Jurnalul    |    31 Iul 2023   •   11:30
Prețul unui aliment explodează din cauza secetei. Europa se îndreptă spre Asia

Piața alimentară din Europa este grav afectată de secetă și incendii, astfel că se reorientează spre importurile din Orientul Mijlociu.

Alimentul care a devenit noul aur, pe fondul secetei din Europa. Orientul Mijlociu exultă: "Allah ne zâmbește"

Producătorii din Asia au scumpit prețurile la ulei de măsline, după ce statele din sudul Europei se confruntă cu temperaturi ridicate. 

Tunisia

Producătorii europeni au apelat la Tunisia, cel mai mare producător de ulei de măsline din lumea arabă, motiv pentru care prețul uleiului extra virgin a crescut cu peste 100% față de 2022. În Turcia, cererea de ulei de măslin vrac este atât de mare încât autoritățile introdus o taxă de 0,20 cenți/kilogram exportat în străinătate, scrie Middleeasteye.

Tunisia vinde 90 % din uleiul său de măsline în vrac către Spania și Italia, unde este amestecat cu alt ulei și vândut în străinătate sub etichete italiene sau spaniole.

Producțiile din recolta 2022-2023 au fost scăzute, comparativ cu standardele istorice, dar piața a susținut veniturile din exporturi, care au crescut cu 37%. Se estimează că exporturile se vor majora cu 30 %, până la 200.000 de tone metrice pentru recolta de toamnă 2023-2024, față de 155.000 de tone metrice 2022.

Însă temperaturile ridicate cresc temerile legate de o penurie globală de ulei de măsline.

Liban

Spania, responsabilă de circa 50% din uleiul de măsline la nivel mondial, a produs doar 620.000 de tone în timpul recoltei din 2022-2023, în scădere față de 1,5 milioane de tone pe care le produce în mod normal. O companie spaniolă a cumpărat, la începutul lunii iulie, astfel toate rezervele de ulei de măsline din Liban. 

"Dacă aș avea astăzi o comandă mare venită din SUA sau Europa, nu aș putea să o onorez. Spaniolii au golit Libanul de ulei de măsline", spune Christian Kamel, director de proiect la Fair Trade Lebanon.

Plantațiile de măslini reprezintă aproximativ 23 % din totalul terenurilor agricole din Liban, dar, spre deosebire de Tunisia, producția tinde să provină de la ferme mai mici, deținute de familii. În 2021-2022, Libanul a produs doar 15.000 de tone de ulei de măsline.

Totodată, țara se află într-o criză economică majora, moneda devalorizându-se cu 95% față de dolar. Țara este afectată de pene de curent iar intrastructura în stare critică. 

Costurile de îmbuteliere și de producție a uleiului au crescut dar nu este nevoie de irigații.  Astfel că o sticlă de 75 ml ulei de măslin extravirgin din Liban se vinde cu 20 de dolari în Dubai. 

Libanul face parte din regiunea Levant, sau Bilad al-Sham în arabă, care include, Siria, Iordania, Palestina și Israel. Industria siriană a uleiului de măsline se afla pe locul 4 patru în lume înainte de războiul civil, iar o parte din recolta sa - Siria a produs 143,000 tone metrice de ulei de măsline în 2020-2021 - continuă să fie vândută în Turcia.

Însă celelalte state din Levant nu sunt relevante pe piața mondială deși sunt producătoare tradiționale de ulei de măsline. Cele mai multe ferme sunt conduse de familii care nu dispun de economii importante pentru a concura cu Tunisia ori Spania. De asemenea, atractivitatea mărcii nu poate concura cu țări precum Grecia sau Italia.

Turcia

Același lucru este valabil și pentru exportatorii de ulei de măsline din Turcia, care s-au bucurat anul trecut de o recoltă record, producția de ulei atingând aproximativ 420.000 de tone.

"Când îmi trimit uleiul de măsline în străinătate, știu că trebuie să pun produsul meu la un preț mai competitiv pe raft. Marjele mele de profit vor rămâne sub nivelul Greciei sau Italiei", spune Ozerson Elakdar, producător care deține 60,000 de măslini în provincia Izmir.

Ea spune că cererea occidentală pentru uleiul turcesc vrac a crescut.

"Toți europenii vin aici să cumpere în vrac. Știm că în Europa nu mai sunt măsline în pomi acum. Menținem prețurile la cel mai înalt nivel pentru că ei trebuie să cumpere de la noi", explică aceasta, al cărei ulei de măsline cu eticheta Hic este vândut în magazinele Whole Foods din SUA.

Prețul pentru un kilogram de ulei de măsline turcesc a crescut de peste două ori de la începutul anului, prețurile din iulie ajungând la 185 de lire turcești pe kilogram (6,88 dolari), a declarat Elakdar.

Iordania

În Iordania, un consorțiu alcătuit din 4 ferme importante, una deținută chiar de regele Abdullah al II-lea, vrea să lanseze o marcă privată în SUA.

"Uleiul de măsline iordanian se vinde la un preț foarte mare. Este în întregime premium. Așa că, în mod cert, scăderea cantităților în Europa reprezintă un avantaj pentru Iordania. Este grozav pentru noi, deoarece țintim spre raftul de sus. Uneori Allah îți zâmbește pur și simplu", safirmă Nidal Samain, care deține fermele Aljood din Iordania și este unul dintre cei mai importanți experți în ulei de măsline din regiune.

El mai spune că industria iordaniană a uleiului de măsline este bine plasată pentru a profita de schimbările climatice, ţara sa fiind una dintre cele mai sărace în apă din lume.

ordania se confruntă un șomaj foarte ridicat și se susținecu ajutorul SUA. 

×
Subiecte în articol: ulei masline europa asia