x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Preţul locuinţelor a atins un nou minim

Preţul locuinţelor a atins un nou minim

06 Aug 2012   •   20:33
Preţul locuinţelor a atins un nou minim

Pretul mediu al locuintelor scoase la vanzare in Bucuresti si in alte cinci orase mari din Romania s-a redus cu 1,2% in lunia iulie fata de iunie, cea mai mare scadere inregistrata in acest an, potrivit imobiliare.ro. Totodata, in ultimele 12 luni valoarea locuintelor a scazut cu 5% si tendinta se va manifesta si in perioada urmatoare ca urmare a crizei si a scaderii veniturilor populatiei. "Tensiunile majore din ultima perioada amplificate de cresterea cursului valutar au facut ca interesul populatiei pentru investitii de amploare sa scada. Nici proprietarii nu au reactionat suficient, in ciuda faptului ca pe destul de multe segmente au fost atinse preturi minime record in iuie. Totusi, ritmul de ieftinire a apartamentelor nu a compensat scaderea apetitului pentru achizitii din partea cumparatorilor", a declarat Adrian Erimescu, directorul general al imobiliare.ro.

Preturile in Bucuresti au ajuns ca-n 2008
In Bucuresti, pretul mediu pentru luna iulie a atins o valoare medie de 1.125 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi, in scadere cu 0,6% fata de luna precedenta. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele din Bucuresti sunt in prezent cu 3,2% mai ieftine. Valoarea actuala este cea mai mica valoare atinsa in Bucuresti, din 2008 incoace. Cea mai mare scadere a fost inregistrata la apartamentele vechi, in special la garsoniere unde preturile au coborat cu 2%, in iulie fata de iunie si cu 8% fata de anul trecut. Apartamentele cu doua camere s-au ieftinit, la randul lor, cu 1,3%, iar cele cu trei camere s-au ieftinit cu 1,4%. Aceiasi tendinta se manifesta si in Cluj-Napoca, Constanta, Timisoara si Ploiesti orase unde pretul apartamentelor noi si vechi atinge un nou record minim de la inceputul crizei pana in prezent.

Brasovul, o exceptie
Preturile apartamentelor in Brasov au avut in ultima luna o evolutie complet diferita fata de ceea ce s-a intamplat pe piata rezidentiala din toate celelalte mari orase din tara. Conform imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare era in iulie de 869 euro/mp de suprafata utila, cu 1,9% mai mult decat in luna precedenta. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt mai scumpe cu aproximativ 7%. Evolutia atipica este confirmata si in cazul apartamentelor vechi, al caror pret solicitat de proprietari a ajuns, in luna iulie, la o valoare medie de 855 euro/mp, in crestere cu 1,2% fata de luna trecuta. Valoarea actuala este, de altfel, foarte apropiata de cea inregistrata in urma cu 12 luni.

×