ECONOMIC
Unda de soc a cresterii pretului petrolului pe pietele internationale se face simtita si la noi. Pretul unui "plin" va creste cu 110 mii de lei.
ADRIAN MIHAI
"Cresterea titeiului este atat de mare incat afecteaza orice companie petroliera si orice rafinarie. Se fac analize si calcule. O decizie va fi luata in perioada imediat urmatoare", a declarat directorul general al Petrom, Gheorghe Constantinescu. In ultimele opt luni, pretul titeiului pe piata mondiala a inregistrat o crestere de aproximativ 30%.
EFECTE. In tara, cea mai recenta majorare a pretului de distributie a carburantilor a avut loc in luna iulie, determinata de cresterea accizelor la benzina si motorina. La acea data, pretul benzinei a crescut cu valori cuprinse intre 350 si 400 lei/litru. La preturile stabilite de cele doua mari firme petroliere se vor alinia si ceilalti furnizori de combustibil in scurt timp. In plus, procesul de aliniere a pretului intern la nivelul celui european va atrage si el noi scumpiri. Pana la sfarsitul anului mai sunt de asteptat scumpiri si pe fondul privatizarii Petrom. Toate acestea, la care se aduga scumpirea preconizata a gazului, se vor reflecta in preturile de productie ale marfurilor si serviciilor. In conditiile in care luna iulie a adus o inflatie de 1,3% in care nu se reflectau toate aceste cresteri, obiectivul guvernului de a obtine in acest an o inflatie cu o singura cifra devine si mai dificil de indeplinit.
"CRIZA"
Potrivit scenariului "de criza", elaborat de centrul de cercetare si dezvoltare industriala in domeniul energiei si al automobilelor, oferta de petrol, perturbata de atentatele teroriste sau de tensiuni politice, nu va mai fi capabila sa satisfaca cererea din cauza consumului mai mare pe durata iernii. "Pretul barilului va atinge valori similare celor din perioada crahului petrolier din 1979-1982".Citește pe Antena3.ro
OPTIMISM
Raportul lunar al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) arata ca impactul economic al cresterii preturilor la petrol va fi destul de redus. OPEC, care controleaza aproximativ jumatate din exporturile mondiale de petrol, a informat ca a majorat productia in iulie, tendinta care va continua si in august si septembrie, pentru a permite burselor sa tina preturile sub control.