x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prețul petrolului crește pentru a doua zi, pe fondul îngrijorărilor legate de restrângerea ofertei

Prețul petrolului crește pentru a doua zi, pe fondul îngrijorărilor legate de restrângerea ofertei

26 Iul 2022   •   10:40
Prețul petrolului crește pentru a doua zi, pe fondul îngrijorărilor legate de restrângerea ofertei

Prețul petrolului a crescut marți pentru a doua zi, pe fondul creșterii îngrijorărilor legate de înăsprirea ofertei europene, după ce Rusia a întrerupt furnizarea de gaze printr-o conductă importantă, scrie Reuters.

Contractele futures pe țiței Brent pentru scadența septembrie au urcat cu 1,51 dolari, sau 1,4%, la 106,66 dolari pe baril, extinzând un avans de 1,9% în ziua precedentă.

Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în septembrie au crescut cu 1,36 dolari, sau 1,4%, la 98,04 dolari pe baril, după ce luni au câștigat 2,1%.

Rusia și-a înăsprit luni presiunea asupra Europei în ceea ce privește gazele naturale, Gazprom declarând că livrările prin conducta Nord Stream 1 către Germania vor scădea la doar 20% din capacitate.

Reducerea livrărilor din partea Rusiei va face ca țările să nu-și poată îndeplini obiectivele de reumplere a depozitelor de gaze naturale înainte de perioada de cerere din timpul iernii. Germania, cea mai mare economie a Europei, se confruntă cu posibilitatea de a raționaliza gazele pentru industrie, pentru a-și menține cetățenii la căldură în timpul lunilor de iarnă.

Acest lucru ar putea determina utilizatorii finali să schimbe gazul cu produse petroliere, în special cu motorină. Dar acest lucru implică și riscuri, deoarece Rusia furnizează cea mai mare parte a motorinei din regiune, iar prețurile pentru șoferii care depind de acest combustibil sunt așteptate să crească. citiți mai departe

"Prețurile mai mari la gaze, declanșate de restrângerea gazului din Rusia, ar putea duce la trecerea suplimentară la țiței în locul gazului și ar putea susține prețurile petrolului", a declarat Hiroyuki Kikukawa, director general de cercetare la Nissan Securities.

Aprovizionarea Europei cu țiței, produse petroliere și gaze a fost perturbată de o combinație de sancțiuni occidentale și dispute de plată cu Rusia de la invazia din 24 februarie a Ucrainei, pe care Moscova o numește "operațiune militară specială".

Cu toate acestea, scăderea cererii din cauza recentelor prețuri ridicate la țiței și carburanți și așteptarea unei creșteri a ratelor dobânzilor în Statele Unite au pus presiune asupra prețurilor.

Banca centrală americană este așteptată să majoreze ratele dobânzilor cu 75 de puncte de bază la finalul ședinței de politică monetară de miercuri. Această majorare ar putea reduce activitatea economică și, prin urmare, ar putea avea un impact asupra creșterii cererii de combustibil. citeste mai departe

Sentimentele de pe piață oscilează între îngrijorările legate de instabilitatea ofertei și așteptările privind o cerere mai slabă de carburanți sub presiunea descendentă a economiei globale, au declarat analiștii de la Haitong Futures.

Decalajul dintre petrolul de referință european și internațional Brent și cel american WTI a crescut la niveluri nemaiîntâlnite din iunie 2019, în condițiile în care scăderea cererii de benzină în Statele Unite cântărește asupra țițeiului american, în timp ce oferta restrânsă susține Brent.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: petrol