Anul 2004 este primul an in care piata terenurilor din tara va fi mai dinamica decat cea din Capitala, apreciaza Artur Silvestri, presedintele Patronatului Imobiliar Roman.
El spune ca va exploda pretul terenului din zonele prin care vor trece autostrazile a caror constructie va incepe in curand. "O autostrada este ca o cometa dupa care vin tot felul de investitii. In coada cometei vin investitorii si afacerile pe care le genereaza. Orasele mari care vor fi in aceste zone vor fi legate mai usor, mai rapid si posibilitatile de afaceri vor creste. In astfel de situatii, primul care este afectat este terenul ca piata imobiliara", spune Artur Silvestri. Traseul ales pentru autostrada Brasov - Oradea este prin orasele: Targu- Mures, Campia Turzii, Cluj- Napoca, Zalau, Oradea, conform declaratiilor ministrului Miron Mitrea.Brasovul si Valea Prahovei: 55-150 euro/mp Punctul de plecare al autostrazii va fi orasul Brasov. Aici, terenurile sunt deja foarte scumpe, iar trendul chiar si fara oportunitatea autostrazii este in crestere. Acum, preturile sunt deja in cer. Fara 55 euro/mp nu se poate cumpara nimic, spune Catalina Popescu, directorul agentiei Bavar Serv. In general, indiferent de statiune, costul unui locsor bine plasat ajunge la 100 euro/mp. Pentru acest an, specialistii imobiliari se asteapta la o crestere a pretului, insa procentul estimat este de maximum 10%.
Targu-Mures: 6-35 euro/mp O mare oportunitate va aparea insa pentru proprietarii de terenuri situate de-a lungul autostrazii intre Brasov si Targu-Mures. Acum in Fagaras si Sighisoara, preturile sunt mai scazute comparativ cu zona Brasovului, desi regiunea este la fel de pitoreasca. Chiar si in Targu-Mures preturile sunt mai mici. Aici terenurile intravilane de la marginea orasului au un pret intre 6-12 euro/mp, iar cele din zonele bune ajung la 25-35 euro/mp, opineaza Trella Varhelyi Tamas, directorul unei agentii imobiliare. (Daniela Ivan)
Zalau si Oradea: 10-150 euro/mp In Zalau, inca de la jumatatea lui 2003 au aparut grupuri de investitori straini care au cumparat masiv terenuri si acest lucru a produs un puseu. Aici deja preturile au crescut cu 60% fata de ceea ce era inainte. Un teren se achizitioneaza intre 10-100 euro/mp, in functie de pozitie si zona. "Sunt foarte multi investitori straini, italieni, francezi, care au venit sa faca confectii in lohn", spune Marius Bordas, director Romaris Leasing. Si Oradea a cunoscut o mare dezvoltare. Pretul terenului s-a dublat in 2003, spune Sorina Ciordas, directorul agentiei Hestia. In prezent, terenuri pentru constructia de case nu se mai pot achizitiona sub 15 euro/mp, insa in zonele ultracentrale se ajunge si la 150 euro/mp, opineaza Aliz Brunner, directorul agentiei cu acelasi nume.
Clujul: 12-150 euro/mp Clujul are reputatia ca este cel mai scump oras al tarii, in ceea ce priveste piata imobiliara. In zona Republicii, care uneste centrul orasului cu cartierul Zorilor, un teren se vinde cu 80-100 euro/mp, dar poate ajunge si pana la 150 euro/mp. Putin mai ieftin este terenul in noul cartier rezidential Europa, unde un metru patrat poate fi achizitionat si cu 70-90 euro/mp. In zona Faget, situata la periferia Clujului, un teren era in urma cu doi ani in jur de 4-5 euro/mp, iar acum a ajuns 20 euro/mp. In vecinatatea orasului, pretul coboara pana la 12 euro/mp. Piata imobiliara este foarte ridicata, iar investitorii straini sunt deja cu ochii dupa bune plasamente. Atat segmentul de terenuri pentru locuinte, cat si cel pentru industrie a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa in ultimul an.